Overslaan en naar de inhoud gaan

Polder de Eendracht

De polder de Eendracht ligt ten noordoosten van de polder Eijerland. Hij werd in 1846 bedijkt. Het zuiden wordt vooral gebruikt voor akkerbouw. In het noorden liggen weilanden. Een groot deel van deze weilanden is in gebruik als reservaat voor overwinterende rotganzen. In 1953 is deze polder overstroomd tijdens de februaristorm. Daarbij zijn acht mensen omgekomen.

Drie heren

dijk.jpg

Waddendijk bij de Eendracht | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

De meeste polders op Texel kennen een lange voorgeschiedenis met veel geruzie over rechten en geld. Zo niet de Eendracht. Drie heren kochten in 1846 het recht om 247 hectare wadgrond ten oosten van de polder Eijerland in te polderen en realiseerden nog in hetzelfde jaar de dijk. De polder dankt zijn naam aan de soepele manier waarop de stichters en aannemers hebben samengewerkt.

Poldernatuur

vogel.jpg

Vogelaar bij de Eendracht | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

De Eendracht grenst aan de Waddenzee. Bijzonder veel wadvogels, zoals scholeksters en wulpen gebruiken de polder als hoogwatervluchtplaats. In de weilanden zoeken veel kieviten en goudplevieren naar voedsel.

Rotganzen in Zeeburg

rot.jpg

Rotganzen | © Ecomare

De eerste rotganzen komen half september al aan in het waddengebied. Zij zoeken eerst hun voedsel op het wad. Later gaan ze naar de weilanden achter de dijk. De rotganzen gaan pas eind mei weer terug naar de broedgebieden in Noord-Siberië. Doordat de vogels zo lang op de weilanden verblijven, levert dat veel problemen met de boeren op. Vooral het grazen in het voorjaar is schadelijk.
In 1975 werd het circa 110 hectare grote bedrijf Zeeburg in het noordelijk deel van de Eendracht ingericht als ganzenreservaat. Het is tot nog toe in beheer bij Staatsbosbeheer. De rotganzen worden hier met rust gelaten. Buiten Zeeburg mogen de boeren de vogels verjagen. Vooral in het voorjaar pleisteren veel rotganzen op de graslanden van Zeeburg. De aantallen kunnen oplopen tot zo'n 12.000 vogels. In 2013 werd besloten dat Zeeburg de functie landbouwgrond met rotganzenopvang krijgt. Het gebied wordt wederom een agrarisch bedrijf en Staatsbosbeheer stopt met het beheer van de grond.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: