
Klimaat is de gemiddelde toestand van het weer berekend over een langere periode. Meestal wordt 30 jaar aangehouden. Het huidige klimaat in Nederland is warmer dan het in lange tijd geweest is. De vorige periode met een warmer klimaat was in de Middeleeuwen. Van de 15e tot en met de 18e eeuw was het juist kouder. De waterhuishouding in de zee, op het land en in de lucht speelt een grote rol in de ontwikkeling van het weer. Veranderingen op langere termijn in de waterhuishouding beïnvloeden het klimaat.
Invloed van oceanen
Klimaat en weer zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van de toestand in de oceanen. De warme golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt voor een mild klimaat in Noordwest-Europa. Veranderingen in deze zeestromingen zorgen voor grote veranderingen in het weer. Een voorbeeld hiervan is El Niño, voor de kust van Peru. Daar verandert eens in de drie tot acht jaar een zeestroom van richting. Dit verschijnsel verandert dan gedurende langere tijd het weerbeeld over de hele aarde.
Het weer op de waddeneilanden
Langs de kust en op de waddeneilanden is het weer vaak anders dan in het binnenland. De temperatuur wordt getemperd door het zeewater. Het water van de Noordzee warmt in het voorjaar langzamer op dan het land. Het is dus aan de kust in de lente en de zomer minder warm. Er valt in het algemeen minder regen en de zon schijnt vaker. In het najaar heeft het kustgebied te maken met kustbuien. In de herfst blijft het zeewater nog lange tijd warm. Hierdoor ontstaan gemakkelijk buien die de kustprovincies binnendrijven. De kans op onweer is dan groter dan in het binnenland. In de winter vriest het minder gauw langs de kust, door de warme zee.
Ondernemers en de VVV's van de kustgemeenten en de waddeneilanden klagen vaak dat ze recreanten mislopen omdat de weersvoorspellingen op het binnenland gericht zijn. Daarom hebben een aantal eilanden en kustgemeenten weersites geopend en webcams geplaatst zodat iedereen zelf kan zien wat voor weer het daar is.