Overslaan en naar de inhoud gaan

Ho Bugt

De Ho Bugt en de Blåvandshuk vormen de noordelijke afsluiting van de Waddenzee. De Ho Bugt is een van de meest natuurlijke, weinig door mensen beïnvloede landschappen in het waddengebied. Het eiland Langli, de zijgeul Hobo Dyb en de kleipolders op het schiereiland Skallingen, die tot de regio Ho Bugt horen, zijn sinds 1982 beschermde gebieden.

Ho Bugt, Blåvandshuk

De Ho Bugt is een interessant gebied omdat de natuurlijke processen hier nog ongestoord verlopen. Het eiland Langli en omgeving is als referentiegebied voor de Waddenzee aangewezen.

Het schiereiland Skallingen

De Noordzee-kant van Skallingen bestaat uit zandstrand en duinen. Richting Waddenzee strekken de polders en buitendijkse kleigronden met hun natuurlijke geultjes zich uit.
De brede lage kwelder van Skallingen is in de 20e eeuw op natuurlijke wijze ontstaan. Tot 1900 was het schiereiland een hoge zandplaat. In korte tijd vormde zich uit de zandbank Skallingen het gelijknamige schiereiland met zijn brede kleigronden. In 1976 werd Skallingen door het Deense ministerie voor milieuzaken aangekocht en werd het een natuurgebied.

De rivier Varde Å

De rivier Varde Å mondt via de Ho Bugt in de Waddenzee uit. Deze riviermonding is de enige in het waddengebied zonder dammen en dijken. Tot 12 kilometer stroomopwaarts zijn er effecten van het zoute zeewater. Door de afwisseling van zout en zoet water is een gevarieerde brakwaterplantengroei ontstaan. Rond de Varde Å liggen moerassen, kleigronden en kwelders, die bij hoge waterstanden overstromen. Op de rand van de hoger gelegen zandgronden liggen boerderijen. Iets verder stroomopwaarts ligt de stad Varde.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën