
Haringhaaien zijn zwaargebouwde haaien met een kenmerkende spitse snuit. Ze worden daarom ook wel neushaai genoemd. Haringhaaien eten alle mogelijke soorten vis, van haring en makreel tot en met bodemvissen. Ze nemen ook heel af en toe wel eens een hapje uit een duiker.

Haaienvinnensoep, levertraan en haaienleer
Haringhaaien worden beroepsmatig bevist. Meestal gaat het om de vinnen, maar ook het spiervlees wordt gegeten. Haringhaai is in Denemarken een delicatesse waar veel geld voor wordt betaald. Vroeger werd er intensiever op haringhaaien gevist. Toen ging het vooral om de visolie en de huid, waar haaienleer van werd gemaakt.
Bijvangst
Soms komt er onbedoeld een haringhaai in de netten van een platvis- of rondvisvisser, als bijvangst. In november 2008 ving de twinrigger BCK40 er een in het Nederlandse deel van de Noordzee. De haai woog 130 kilogram en was 2,20 meter lang. Het dier is verkocht aan een restaurant in Amsterdam. Haringhaai wordt ook door hengelaars gevangen. In 2006 vingen twee Engelse sportvissers er een van 2,7 meter en 250 kilogram. Gewoon met een rubberbootje en een vislijn. Het is de grootste haai die ooit in Britse wateren werd gevangen. De twee sportvissers hebben het overleefd, maar het is onbekend wat er met de haai is gebeurd.
Verwarring met reuzenhaaien
Nu en dan komt er een melding in het nieuws van de vangst van een haringhaai, die bij nader inzien een reuzenhaai blijkt te zijn. Het onderscheid is eenvoudig: haringhaaien hebben een bek vol tanden, reuzenhaaien zijn tandenloos. Verder staat de rugvin van een reuzenhaai ver achter de borstvinnen, terwijl die van de haringhaai vrijwel boven de borstvinnen staat.
Verspreiding en leefgebied
Haringhaaien zwemmen in de Atlantische Oceaan, het Middellandse Zeegebied, het zuidwesten en zuidoosten van de Grote Oceaan en de Indische Oceaan.