

Stadsvogel?
De blauwe reiger wordt behalve in natuurgebieden ook vaak in de stad gezien, in de buurt van grachten en vijvers. Dit gebeurt vooral in de winter, omdat ze na een paar dagen vorst geen voedsel meer kunnen vinden. De Vogelbescherming geeft als advies de reigers dan bij te voeren met (onbevroren) eendagskuikens.
GreyHeron3_MJF.jpg

Reigertje schudden
Reigers hebben het niet altijd even makkelijk: eeuwenlang was het een volkssport om de jonge vogels uit de bomen te schudden. In de twintigste eeuw werd ruim de helft van alle moerassen drooggelegd, waardoor de blauwe reiger veel leefgebied verloor. Bovendien is hij, aan het eind van de voedselketen, erg kwetsbaar voor vergiftiging door bestrijdingsmiddelen.
Garza_Real_(Ardea_cinerea)_(5593437102)_cropped.jpg

Stinkende kolonies
Blauwe reigers broeden het liefst samen met lepelaars, aalscholvers en andere reigerachtigen in grote kolonies. De vogels zijn daar erg luidruchtig en de kolonies stinken naar rotte vis Het voedsel wordt gezocht binnen een straal van ongeveer 10 kilometer rond de broedkolonie.
Grey_Herons_(Ardea_cinerea)_-2_on_nest.jpg

Verspreiding en habitat
Je kunt blauwe reigers tegenkomen bij vochtige weilanden, sloten, meren, rivieren en aan de (Wadden-)zeekust. Je vindt ze tegenwoordig ook in de stad. Blauwe reigers broeden van Spanje en Portugal tot aan de Poolcirkel en van Ierland tot Rusland.
Ardea_cinerea_1_cutted.png

Bescherming
- Signalering: Network Ecologische Monitoring
- Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
- Internationaal: Overeenkomst voor de bescherming van Afrikaans-Europese Trek(water)vogels (AEWA), Bern-Conventie