Overslaan en naar de inhoud gaan

Zagers

Zagers zijn roofwormen met flinke kaken, een grote zager kan je flink bijten! Ze hebben veel kleine pootjes. Ze heten daarom ook wel zeeduizendpoot. In het voorjaar komen ze allemaal uit de zeebodem om in het water te paren. Zeevissers gebruiken graag zagers als aas omdat de vis er goed in bijt. Omdat het moeilijk is om zagers uit de wadbodem te steken zijn ze duurder dan wadpieren. Daarom worden zagers ook gekweekt. Er zijn verschillende soorten zagers. De grote of groene zager (foto) kan tot 40 centimeter lang worden. De gewone zager of zeeduizendpoot wordt 20 centimeter.
Namen 
la
Nereis spp.
nl
zager
en
ragworm
fr
rag
de
Seeringelwurm
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 40 cm
kleur
allerlei keuren: rose, bruin of groen
voedsel
kleine bodemdieren
bedreigingen
wadvogels, vissen, pierenstekers
voortplanting
geslachtelijk

Verspreiding en habitat

In de bodem van de Waddenzee, de deltawateren en de Noordzee in gangen in de bodem, tot 30 cm diep. Ze leven graag bij stenen, mosselbanken en in veenbanken.

4856-worm-zager-mok-ogb.JPG

Zager | © Ecomare, Oscar Bos

Geen Nederlandse worm?

De zager komt waarschijnlijk nog niet zo lang in Nederland voor. Pas in de 20ste eeuw verschenen er voor het eerst meldingen van zagers die aan de randen van de Noordzee gevonden waren. De eerste keer was in 1903 toen er een in de Oosterschelde werd gezien. Pas 12 jaar later werd de eerste in de Waddenzee aangetroffen.  Het is niet zo goed bekend waar zagers precies vandaan komen. Mogelijk hebben ze hun leefgebied vanuit het Noordpoolgebied geleidelijk uitgebreid. Mogelijk is de soort zich vanuit Noorwegen, langs de Britse westkust en door de Zuidelijke bocht van de Noordzee verder naar de Waddenzee getrokken.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.11.05