Overslaan en naar de inhoud gaan

Pierenwinning

Jaarlijks worden in het Nederlandse deel van de Waddenzee met de vier pierenwinmachines zo'n 25 miljoen wadpieren gewonnen. Verder worden wadpieren ook handmatig gestoken. De jaarlijkse vangst is goed voor ruim tien miljoen euro omzet. De wadpier wordt overigens niet bedreigd door deze activiteit, men steekt slechts 1 à 2% van het totale bestand.

Strandgapers

Bij onderzoek naar de effecten van de mechanische winning op de bodem viel het op dat hierbij veel strandgapers meegevangen worden. Om de pieren te winnen moeten de machines 40 centimeter diep spitten, en daar zitten ook de gapers. Als de gapers naar de oppervlakte gebracht zijn kunnen ze zich amper meer ingraven. Ze worden dan opgegeten door meeuwen en krabben.

Vergunningen

De pierenvisserij is op grond van de Natuurbeschermingswet beperkt tot vier vergunninghouders. De bedrijven die deze vergunningen bezitten, zijn al sinds het begin van de jaren '70 van de vorige eeuw actief. De vergunningen zijn niet overdraagbaar, waardoor de rechtsgeldigheid op een gegeven moment vanzelf verdwijnt. Eén van de plaatsen waar werd gevist is de Vlakte van Kerken bij Texel. Tot 2007 mochten vier vergunninghouders hier pieren winnen. Hoewel de gemeente er fel op tegen was, verleende het ministerie van LNV keer op keer vergunningen aan de vissers. Na jarenlang gesteggel tussen de gemeente en het ministerie besloot de rechtbank in Almaar dat het gemeentelijke bestemmingsplan, waarin staat dat de visserij niet mag plaatsvinden, de hoogste status heeft. Daarmee werden de vergunningen die het ministerie van LNV voor het vissen verleende ongeldig.

fitis-Sporenmachpierenspitten4.jpg

Sporen van machinale pierenvisserij  | © Ecomare, Foto Fitis, www.fotofitis.nl
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: