Overslaan en naar de inhoud gaan

Wilde eend

Wilde eenden kun je bijna overal tegenkomen waar rustig, ondiep water is. Dus ook midden in de stad. Met hun snavel filteren ze zaden, plantendeeltjes en waterdiertjes uit het water. In de stad eten ze vooral brood. In Nederland leven veel wilde eenden. Er zijn jaren dat er naar schatting 400.000 broeden.
Namen 
la
Anas platyrhynchos
nl
wilde eend
en
mallard
fr
canard colvert
de
Stockente
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte 51-62 cm; spanwijdte 81-98 cm
kleur (volwassen)
♂ glimmend groene kop, witte streep in de nek, kastanjebruine borst, blauw-paarse vlek in de vleugels, krullende zwarte veren in de staart, geel-oranje snavel; ♀ bruine camouflagekleuren, blauw-paarse vlek in de vleugels, donkere snavel
voedsel
waterplanten en waterdiertjes, graan, brood
vijanden
jagers
voorkomen
broedvogel; standvogel, doortrekker en wintergast
leefgebied
waterrijke gebieden, parken, vijvers en boerensloten; broedt in lang gras of in holle bomen
voortplanting
geslachtsrijp vanaf 1 jaar; 2-3 nesten per jaar; 11-14 eieren per nest
leeftijd
gemiddeld 3 jaar; maximaal ongeveer 30 jaar

Herrieschoppers

Wilde eenden zijn herrieschoppers. Als je aan mensen vraagt een eend na te doen, hoor je meestal "kwak kwak". Dit is het harde geluid van de vrouwtjes. Bij de mannetjes klinkt het zachter, en meer als “jiep”. Wanneer de eenden op zoek gaan naar een partner gaat het er soms heftig aan toe. Mannetjes proberen elkaar te verdrinken in hun gevecht om een vrouwtje. Tijdens de paring wordt het vrouwtje ook langdurig onder water gehouden.

fitis-vechtendeeenden-1-sd_01.JPG

Vechtende wilde eenden | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Jacht

De wilde eend is de enige watervogel waar nog op gejaagd mag worden. Overal in de lage landen, van Zeeland tot in Sleeswijk Holstein, zijn eendenkooien ingericht voor de vangst van wilde eenden. In deze kooien wonen groepen tamme eenden die door de kooiker worden gebruikt om wilde eenden te lokken.

Verspreiding en habitat

De wilde eend is de meest voorkomende eend in Europa. Ze komen ook voor in Noord-Amerika en Azië. Ze leven in vijvers, moerassen, meren en sloten en broeden ook wel in weilanden of akkers. Hun voedsel zoeken ze in het water, op akkers en op wadplaten.

Bescherming

  • Signalering: Network Ecologische Monitoring
  • Nationale wetgeving: Flora- en Faunawet
  • Europa: Vogelrichtlijn
  • Internationaal: Overeenkomst voor de bescherming van Afrikaans-Europese Trek(water)vogels (AEWA), Bern-Conventie, Bonn-Conventie

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2014.05.28