Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterspitsmuis

Waterspitsmuizen kunnen goed zwemmen, duiken en klimmen. Ze graven gangen in oevers. Daarom leven ze graag in natte gebieden met veel plantengroei. Bij het voedsel zoeken hangen ze vaak schuin voorover in het water, terwijl ze steentjes omkeren om kleine waterdiertjes te vinden. Waterspitsmuizen zijn vrij luidruchtig. Ze kunnen fluitende kreten slaken, trillers maken en schrille krijsende en sissende geluiden voortbrengen. Ze zijn wel erg schuw en kunnen zich letterlijk doodschrikken.

Namen 
la
Neomys fodiens
nl
waterspitsmuis
en
water shrew
fr
crossope aquatique
de
Wasserspitzmaus
Kenmerken 
afmetingen
tot 17 cm, met staart
gewicht
tot 25 gram
kleur
zwartgrijs met witte buik, op Texel zwart
leeftijd
tot 3 jaar
voedsel
wormen, slakken, waterdieren
voortbeweging
lopen, zwemmen, klimmen
vijanden
roofvogels, roofvissen, andere spitsmuizen
voortplanting
geslachtsrijp: 1-2 jaar; draagtijd: 14-27 dagen; aantal: 3-15 jongen

Beschermd

De waterspitsmuis staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Ze zijn achteruitgegaan omdat er nog maar weinig moerassen met veel plantengroei te vinden zijn.

Dag- of nachtdier

Waterspitsmuizen zijn zowel overdag als 's nachts actief. Tussendoor nemen ze wel veel rustpauzes. In de actieve periodes zoeken ze naar voedsel, dan zijn ze continue in beweging. Na enkele minuten tot uren activiteit moeten ze weer even rusten. Rusten doen ze nooit langer dan een uur. Ze kruipen in hun ondergrondse holletjes voor deze noodzakelijke pauzes.

Aangepast

Waterspitsmuizen hebben een waterafstotende vacht met een isolerende luchtlaag waardoor ze in het water niet teveel afkoelen. Ze kunnen tijdens het zwemmen goed koers houden door een dubbele rij borstelharen aan hun staart. Aan de achterpoten zitten borstelharen die als een soort zwemvliezen werken. Wanneer ze kopje onder gaan kunnen ze hun oren afsluiten met oorflapjes.

waterspitsmuis-sd.jpg

Waterspitsmuis | © Ecomare, Sytske Dijksen

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2020 - Laatst bijgewerkt: 2015.06.18