

Parachutesprong
De veldleeuwerik is bekend door zijn zangvlucht. De vogel stijgt al zingend naar zo'n 50 - 100 meter. Op die hoogte blijft hij een tijdje om later naar beneden te vliegen. De laatste tientallen meters laat de leeuwerik zich uit de lucht vallen. Meestal eindigt hij in een parachutelanding met gespreide vleugels en staart.
rein-jansen-veldleeuwerik.jpg

Dieet
In de zomer eten veldleeuweriken veel insecten, maar in andere seizoenen eten ze vooral zaden.
Broedparen
Er broedden in 2004 zo'n 75.000 paartjes in Nederland, terwijl dat er in 1979 nog 750.000 waren. Dit komt doordat ouderwetse hooilanden zijn verdwenen. De moderne graslandcultuur, waarbij de boer korter en vaker maait, is ongunstig voor veldleeuweriken.
Vijanden
Roofvogels zijn de belangrijkste natuurlijke vijand van veldleeuweriken. Op elke soort roofvogel reageren de leeuweriken anders. Bij een passerende slechtvalk gaat de vogel op de grond liggen en zo min mogelijk bewegen. Voor een smelleken hebben leeuweriken een aparte alarmroep. De vogel stijgt dan luid zingend op, om de valk te laten zien dat hij in goede conditie is en dus moeilijk te vangen. Op een torenvalk wordt amper gereageerd, die is veel minder gevaarlijk.