Overslaan en naar de inhoud gaan

Steur

Steuren hebben een opvallend lange snuit. Onder die snuit zit een soort uitklapbare slurf. Daarmee graven ze allerlei diertjes uit de bodem om op te eten. Verder hebben ze geen schubben, maar kraakbeenachtige platen op hun lijf. Ze trekken in het voorjaar de rivieren op om zich voort te planten. Het gaat heel slecht met de steuren. Het is daarom een beschermde diersoort.
Namen 
la
Acipenser sturio
nl
steur
en
sturgeon
fr
esturgeon
de
Stör
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
maximaal 6 meter
gewicht
maximaal 1000 kilogram
kleur
bruingrijs, zijkant grijs, buik geelwit
leeftijd
100 jaar (!)
voedsel
jonge dieren: wormen, schaal- en schelpdieren; oude dieren: bodemvis
voortplanting
eileggend; geslachtsrijp: tussen 8-20 jaar; aantal: tot 2,5 miljoen eitjes

Levende fossiel

Vanaf 1920 zijn steuren in de Nederlandse wateren steeds zeldzamer geworden. Ze kunnen pas eitjes leggen als ze ouder zijn dan 10 jaar. Dan zwemmen ze de rivieren op om daar te paaien. Voordat het zover is hebben ze dus al heel wat meegemaakt. Overbevissing, watervervuiling, waterkrachtcentrales en het verdwijnen van plekken om eitjes te leggen hebben deze bijzondere vis bijna de das omgedaan. In 1955 werd de laatste steur waargenomen in de Nederlandse rivieren. Ze leven nu alleen nog in enkele Franse rivieren en een rivier in Georgië. Ze worden ook bijna nooit meer gezien in het Nederlandse deel van de Noordzee, hoewel er af en toe nog een gevangen wordt. De laatste jaren gebeurt dat steeds vaker. In 1999 ving de GO33 er een bij de Haringvlietsluizen en in 2014 werd er een gevangen in de monding van de Westerschelde. Deze steur was gemerkt en afkomstig van een herintroductieprogramma in Duitsland. De vis was op 26 mei 2012 losgelaten in de Stör Rivier in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. In 2015 werd een steur gevangen in de Noordzee, die drie maanden daarvoor was uitgezet in de Rijn op de grens met Duitsland. Deze steur is weer vrijgelaten. Op de Nederlandse Rode Lijst van beschermde zoetwatervissen staat de steur als verdwenen diersoort.

Hoop voor de steur

In Frankrijk en Duitsland wordt sinds 1990 geprobeerd om steur te kweken. In 1995 lukte dat voor het eerst met in het wild gevangen steuren. In 2007 lukte het ook met steuren die in gevangenschap waren geboren. Enkele maanden later werden ze losgelaten in de buurt van hun natuurlijke paaigebieden in Frankrijk. In 2008 gebeurde datzelfde in Duitsland. Ook in Nederland wordt geprobeerd de steur terug te krijgen. In 2012 zijn 47 steuren losgelaten in de buurt van Rotterdam en Nijmegen. De uitgezette steuren hebben een zender waarmee ze gevolgd kunnen worden. Zo hopen onderzoekers meer te leren over de route die de vissen volgen en waar en hoe ze opgroeien tot volwassen steuren. Omdat er nog steeds veel steuren onbedoeld in vissersnetten terechtkomen, is er ook een grote voorlichtingscampagne gestart. In deze campagne wordt uitgelegd hoe de vissers moeten handelen als ze per ongeluk een steur hebben gevangen. In Frankrijk was het een groot succes. Sinds 2008 wordt de voorlichting ook gegeven in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittanië. Al met al gloort er toch weer een beetje hoop voor de steur.

Stör_Sturgeon.jpg

Steur | CC BY 2.0 Aah-Yeah, WikiMedia

Verspreiding en leefgebied

Gedurende de zee-fase zwemmen steuren in de noord-oost Atlantische oceaan. In zoet water vind je ze nu alleen nog in het stroomgebied van de Gironde-Garonne-Dordogne in Frankrijk en in het stroomgebied van de Rioni in Georgië.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2015.10.20