Overslaan en naar de inhoud gaan

Ribe

Het stadje Ribe in de regio Sønderjylland herbergt een rijke geschiedenis: het was een voorname nederzetting van de Vikingen, en later in de Middeleeuwen de belangrijkste handelsplaats van het Noordzeegebied. Ten westen van de stad liggen kleigronden, die pas in 1914 ingepolderd zijn. In het oosten liggen zandgronden met een heidelandschap, waar de rivier de Ribe Å doorheen stroomt. Deze rivier mondt uit in de Waddenzee.

Handelsplaats

Aan de oostoever van de rivier werd rond 700 n.Chr. een handelsplaats gesticht. Het was al ten tijde van de Vikingen een knooppunt tussen Noord- en West-Europa. In 948 was Ribe al een echte stad met een bisschop en een kathedraal. Het was toen de belangrijkste haven in het Noordzeegebied. Er werden landbouwproducten richting Vlaanderen geëxporteerd, terwijl kleding en luxegoederen werden geïmporteerd.

Halverwege de 17e eeuw verzandde de rivier en daarmee verloor Ribe zijn voorname positie. De gebouwen uit de Middeleeuwen en de eerste helft van de 17e eeuw zijn bewaard gebleven.  Samen met de oude gepleisterde straten zorgen zij voor een bijzondere sfeer in de stad. Tegenwoordig wonen hier ongeveer 9000 mensen. In twee musea wordt het Viking-erfgoed levend gehouden.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën