Overslaan en naar de inhoud gaan

Havens

Aan de Noordzee liggen vier wereldhavens: Londen, Antwerpen, Rotterdam en Hamburg. Samen met Amsterdam en Oslo en heel veel kleinere, zorgen deze havens ervoor dat de Noordzee een van drukst bevaren stukken zee ter wereld is.

Waddenhavens

De grootste havens in het waddengebied liggen bij de Duitse wadden: Hamburg, Bremerhaven en Wilhelmshaven. In Denemarken is Esbjerg een middelgrote havenstad. De grootste haven in het Nederlandse waddengebied is Delfzijl. Wilhelmshaven en Den Helder zijn de marinehavens van Duitsland en Nederland. Sinds 2008 ontwikkelt Den Helder zich als de offshore haven van de Nederlandse Noordzee. Van die haven varen de schepen naar de boorplatforms, voor bevoorrading.

Haven-ontvangstinstallaties

Alle grote havens hebben havenontvangstinstallaties (HOI's) voor afvalstoffen. Die zijn noodzakelijk om lozingen op de Noordzee terug te dringen. De schepen kunnen er olie, vuilnis en chemisch afval inleveren. Op grond van de Europese richtlijn zijn alle schepen die in Nederlandse havens komen verplicht hun afval af te geven bij een HOI.

f-hoi 2.jpg

Huisvuil en oliehoudend afval (HOI Oudeschild) | © Ecomare, Karien Blankenburgh

Inzamelpunten

Er zijn verschillende soorten HOI's. Er zijn werven waar schepen afvalstoffen kwijt kunnen. Er zijn ook vuilbootjes, en in de Rotterdamse haven een groot vuilschip, die langs komen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die bepaalde afvalstoffen inzamelen, zoals Tank Cleaning Rotterdam. 30% van de kosten van inzameling wordt in het havengeld voldaan. De overige kosten moeten door de schepen per keer betaald worden. Er moeten formulieren worden ingevuld. Het blijft daardoor goedkoper en eenvoudiger om het afval overboord te zetten, over de muur heet dat in scheepvaartkringen. Voor de visserij en de pleziervaart geldt ook dat ze hun afval in de haven moeten afgeven. De grotere jachthavens hebben containers voor de gescheiden inzameling van afval.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën