Overslaan en naar de inhoud gaan

Polder Eijerland

Polder Eijerland werd in 1835 drooggelegd. Het landschap is heel anders dan op het oude land van Texel. Het is een moderne polder met rechte wegen en grote rechthoekige akkers. Toch is het voormalige kweldergebied nog herkenbaar in de vorm van oude kreken: bij De Cocksdorp de Roggesloot en in het oostelijk deel van de polder het Hogezandskil.

Inpoldering

eyer.jpg

Polders van het Eijerland | © Ecomare

De geschiedenis van de Polder Eijerland begint rond 1620 met het dichten van het zeegat tussen Texel en Eierland. De zanddijk aan de westkant van de polder is toen aangelegd. In de volgende twee eeuwen ontstond ten oosten van die stuifdijk een uitgestrekte kwelder, het Buitenveld. Het zag er toen ongeveer zo uit als nu de Boschplaat op Terschelling.
Rond 1830 begon een maatschappij onder leiding van de Belgische reder de Cock met inpolderen. Men bouwde een dijk van ruim elf kilometer om de hoge kwelder heen. Het land werd vlakgemaakt en ingericht als boerenland. De boeren die er begonnen kwamen uit verschillende streken in Nederland. De namen en de bouwstijlen van de boerderijen herinneren hier nog aan: 'Breda', 'Hunsingo' en 'Rotterdam'. De oude zeedijk van het Koger land en de polder Waal en Burg heet de Ruigendijk. Deze dijk is nu de zuidgrens van de polder Eijerland. "Achter de Ruugediek" is nog steeds een beetje anders dan Texel. Het landschap is open, er is een vliegveld en een motorcrossterrein, en er wonen ruige vrijbuiters, zegt men.

Vliegveld

vlieg.jpg

Vliegveld temidden de polders | © Ecomare

In de polder Eijerland ligt het vliegveld 'De Vlijt'. Vanaf de opening in 1937 werd twee maal per dag naar Schiphol gevlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween deze lijn en daarna is ze nooit meer van de grond gekomen. Het vliegveld heeft een grasbaan. Hoewel dit beperkingen oplevert, vinden veel gebruikers het vliegveld daarom juist zo leuk.
Op het Texelse vliegveld kun je rondvluchten boeken, leren parachutespringen, en vliegen met zweefvliegtuigen. Ook het Luchtvaartmuseum Texel staat op het complex van 'De Vlijt'.

Zuid Eierland en Moai-beeld

moai.jpg

Het Moai-beeld | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Ten zuiden van het vliegveld ligt Zuid-Eierland. Hier wonen vooral mensen die in de polder werken. Het meest markante gebouw is de Scholerie. Dat is de voormalige school, omgebouwd tot galerie. Er staat een Moai-beeld bij, bekend van het Paaseiland. De eerste Europeaan die dit eiland in de Stille Oceaan aandeed, in 1722, was de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die van de rede van Texel vertrokken was. De eigenaar van de Scholerie, kunstenaar Niek Welboren, heeft een beeldhouwer van het Paaseiland gevraagd op Texel een Moai-beeld te maken.

Lepelaars en baarzen

stekel.jpg

Stekelbaarspassage | © Ecomare , Gerbrand Gaaff

In het vroege voorjaar zoeken lepelaars voedsel in de ondiepe sloten van de polder. Zij vangen daar stekelbaarsjes. Later in het jaar vissen de vogels in de geulen op het wad naar garnalen. Om de lepelaars en de stekelbaarsjes te helpen is in 1996 bij het gemaal van De Cocksdorp een vishevelpassage gebouwd. Als er zoet water wordt gespuid, trekt dit grote hoeveelheden stekelbaars aan. De vis wordt met een zoetwaterstroom naar een opvangbak gelokt. Van daaruit worden de visjes met een hevel naar de Roggesloot gezogen. Daarna kan de vis de polder in trekken. Meer vis, beter voor de lepelaars!

Roggesloot

Ten zuidoosten van De Cocksdorp ligt de Roggesloot. De oude kreek is nog herkenbaar. Ten oosten van de Roggesloot liggen vijf verhogingen in het landschap. Dit zijn zogenaamde nollen, lage duintjes die voor 1835 dienst deden als vluchtplaatsen voor het vee als de kwelder was ondergelopen. De Roggesloot met de oeverlanden valt onder Staatsbosbeheer. Het gebied is rijk aan weide- en rietvogels. Er is een vissteiger gebouwd die ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk is.

Hogezandskil

In het oosten van de polder ligt het restant van een oude kwelderkreek, het Hogezandskil. Hier heeft Rijkswaterstaat klei gewonnen voor de dijkverzwaring. Het is nu een langerekte plas, in beheer bij Natuurmonumenten. Er broeden veel kluten en grauwe ganzen.

Akkers met ganzen en zwanen

zw.jpg

Kleine zwaan | © Foto Fitis, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: