
De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel en het telt iets meer dan 1200 inwoners. Het dorp ontstond in 1835 bij een haventje, daar waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat. Het was een drukte van belang in de haven, omdat er allerlei materiaal binnenkwam dat bestemd was voor de pas drooggelegde polder Eijerland. Dat er een dorpje ontstond was dus niet zo vreemd. Eigenlijk heette het eerst Nieuwdorp, maar al na een paar maanden werd het De Cocksdorp, vernoemd naar de Antwerpse bankier N.J. De Cock, de grondlegger van de polder Eijerland. In de vorige eeuw zijn vlakbij De Cocksdorp enkele grote recreatieparken aangelegd, waar het dorp nu voor een groot deel van leeft.
Jutters
cocks.jpg

Eeuwenlang heerste er onder de bewoners van Eierland armoede. Er was zelfs geen hout om huizen van te bouwen. Om toch aan spullen te komen ging men jutten. Oftewel, de bewoners gingen op zoek naar bruikbare spullen die op het strand aanspoelden. Veel van die spullen kwamen van schepen die op de beruchte Eierlandse Gronden strandden. Als er hout aanspoelde werd het gebruikt om huizen van te bouwen. Maar de ‘durpers’, zoals de inwoners van De Cocskdorp genoemd worden, dachten niet alleen aan jutten. Wanneer de opvarenden van een schip in nood verkeerden, voeren zij met gevaar voor eigen leven uit met de roeireddingsboot. Het gebeurde wel dat de redders zelf in gevaar kwamen en verdronken. Nog steeds is er op de noordpunt van Texel een reddingsboot te vinden, maar gelukkig hoeft er niet meer geroeid te worden.
Vuurtoren
toren.jpg

Het Eierlandse gat, het zeegat tussen Texel en Vlieland, is erg gevaarlijk door de sterke stromingen die er samen komen. Vroeger kwamen er daardoor regelmatig schepen in moeilijkheden. Het grote aantal strandingen op de kust van Texel (72 in de periode 1848 – 1860) was aanleiding voor de toenmalige notaris van Texel om zich in te spannen voor de bouw van een vuurtoren. Zijn actie werd een succes: de vuurtoren werd in 1864 op het noordelijkste puntje van Texel gebouwd. Sinds 2008 is de vuurtoren niet meer bemand, maar het licht brandt nog altijd. Je kunt er nu een kijkje nemen, want de vuurtoren is opengesteld voor publiek.
De 'Tuintjes'
tuin.jpg

Alle vogelaars kennen de Tuintjes, een serie kleine weilandjes met bosjes eromheen vlakbij de vuurtoren. Voor veel zangvogels op doortrek is dit vaak het eerste stukje land wat ze na een reis over zee tegen komen. Vermoeid ploffen ze er graag even neer om uit te rusten en voedsel te zoeken. Regelmatig zie je in de Tuintjes dan ook vogelsoorten die voor Nederland heel zeldzaam zijn. Wanneer iemand zo’n vogel spot, worden de leden van de Dutch Birding Association, een club van vogelaars, meteen opgepiept. Van heinde en verre komen de vogelaars dan in grote aantallen naar Texel om het bijzondere beestje te zien. Vaak met een grote telescoop in de hand.