Overslaan en naar de inhoud gaan

Pijpleidingen en kabels

Er ligt een groot netwerk van olie- en gasleidingen op of in de bodem van de zee. In de hele Noordzee lag in 1998 ruim 9500 kilometer aan olie- en gasleidingen. Dat komt overeen met 1,7 miljoen kilo staal en 2,2 miljoen kilo beton. Voor de constructie waren ruim 5000 ton teer en 60.000 ton asfalt nodig. 6500 ton zink werd verwerkt in de anodes die de leidingen tegen roest moeten beschermen. Olie- en gasleidingen gaan ongeveer 20 tot 50 jaar mee.

Kilometers pijpleiding

Het aantal kilometers pijpleiding op het Nederlands Continentaal Plat is tussen 1980 en 2000 gegroeid van 400 kilometer naar ruim 3000. Het netwerk van kabels voor elektriciteit, telefonie en dataverkeer is nog veel groter.

leidingen3.jpg

Pijpleidingen offshore Noordzee | © Ecomare

Langste onderwaterkabel

In 2007 werd de langste onderzeese hoogspanningskabel ter wereld tussen de Eemshaven en Noorwegen gelegd. Zo kan electriciteit van Nederland naar Noorwegen worden getransporteerd en vice versa.

Ruimtebeslag

Aan weerskanten van een leiding of kabel op de zeebodem geldt een veiligheidszone van 500 meter. Binnen die zone mogen er geen activiteiten in de bodem plaatsvinden. Het ruimtebeslag van de leidingen en kabels is daardoor groot. Het ruimtebeslag zal nog verder toenemen in verband met de groei van het netwerk van telefonie- en datakabels. In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening gaat de Nederlandse overheid er vanuit dat bij ongewijzigd beleid binnenkort éénderde van het oppervlak van de Nederlandse Noordzeebodem in beslag wordt genomen door het kabelnetwerk.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën