
Melkkruid is een bescheiden plantje met kleine bloemetjes. Maar als het bloeit kunnen de duizenden bloemen grote oppervlakken roze kleuren. Het kan goed tegen zout. Je vindt de plant dus meestal langs de kusten van het noordelijk halfrond, maar het groeit ook in zoutwoestijnen in Azië. In de winter sterft melkkruid bovengronds helemaal af. De plant is dan niet dood, want onder de grond maakt hij knoppen waaruit hij in het voorjaar weer tevoorschijn komt. Daarom hoort melkkruid bij de overblijvende planten.

Verspreiding en habitat
Melkkruid verdraagt zout water maar als het iedere dag overstroomd wordt groeit het toch niet goed. Wanneer een groeiplaats minder zout wordt houdt de plant het nog een poosje vol. Het best groeit melkkruid op open terreinen op klei of slikkig humusrijk zand. Stuivend zand verdraagt het wel, droogte niet. Tussen dijkstenen kun je ook melkkruid vinden. In Nederland is melkkruid algemeen in het deltagebied en op de waddeneilanden. Ook komt deze plant voor rondom het IJsselmeer en langs de Gronings-Friese Waddenkust. In België vind je het met wat geluk aan de kust, of in de buurt van de Antwerpse haven en de Schelde.
fitis-melkkruid-3-sd.JPG
Wist je dat ...
... melkkruid gebruikt werd om de productie van moedermelk te stimuleren? Daar heeft het zijn Nederlandse naam ook aan te danken.
fitis-melkkruid-1-sd.jpg
