Overslaan en naar de inhoud gaan

Lauwersmeergebied

Het Lauwersmeergebied ligt op de plek waar vroeger de Lauwers, de Hunze en de Ee uitmondden in de Lauwerszee. Op de kaart kun je dat nog goed zien. De getijdenstroming van de Waddenzee had hier vroeger vrij spel. Om het land tegen overstromingen te beschermen werd de Lauwerszee in 1969 afgesloten. Het Lauwersmeergebied werd een belangrijk natuurgebied. Vooral de natte duinbegroeiing en de vogelrijkdom zijn waardevol. In november 2003 werd het gebied Nationaal Park.

Afsluiting van de Lauwerszee, ontstaan van Lauwersmeer

1.jpg

Plannen voor afsluiting Lauwersdijk 1849-1956 | © Ecomare

De afsluiting van de Lauwerszee was een uitdaging voor onze waterbouwkundige voorouders. De plannen voor afsluiting zijn ontstaan om de problemen van de afwatering op te lossen, en dus niet om het land tegen de zee te beschermen of om land te winnen. Door verzanding van de geulen in de Lauwerszee was de afwatering slecht, waardoor grote gebieden van Groningen en Friesland konden overstromen.

Plannen maken

De eerste plannen over de afsluiting komen uit 1849. Pas in de jaren dertig van de vorige eeuw werd voor de Lauwerszee een commissie ingesteld die moest gaan onderzoeken of de Lauwerszee kon worden afgesloten. De stormvloed van 1953 blies de plannenmakerij nieuw leven in. Na veel geharrewar besloot de regering in 1960 om de Lauwerszee af te dammen. 

In 1969 kwam een einde aan 1000 jaar Lauwerszee. Na de afsluiting zag het Lauwersmeer eruit als een stuk van de Waddenzee bij eb. het was een zand- en slikvlakte met bochtige geulen en prielen. Het water was nog zout. Door het doorspoelen van regenwater uit het omliggende land  was het water na een paar maanden al zoet. Veel later werd ook de bodem zoeter en gingen er planten op de oude wadplaten groeien.

Inrichting

lauwe.jpg

Kaartje van Lauwersmeer | © Ecomare

Toen de bodem voldoende ontzilt was werd deze ingezaaid met gras- en graansoorten. De werkhaven op Lauwersoog werd omgebouwd tot visserij- en veerhaven naar Schiermonnikoog.
Er kwamen met scheepvaart en visserij verbonden bedrijven. Vlak bij de haven werd het dorp Lauwersoog gebouwd, er stonden 14 huizen. Er kwam een bos van 350 hectare, een strand, wandel- en fietspaden en een camping. In 1987 werd het militaire oefenterrein De Marnewaard in gebruik genomen. De vruchtbare randen van de voormalige Lauwerszee werden landbouwgronden.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: