Overslaan en naar de inhoud gaan

Landbouw en visserij op Texel

Texel is een beroemd schapeneiland. Wist je dat er wel twee en een half keer zoveel schapen op het eiland leven dan er inwoners zijn? Maar dat niet alleen. Texel heeft van alle waddeneilanden in Nederland verreweg de meeste boerenbedrijven. Naast schapen zie je er ook runderen. Bovendien houden Texelse boeren zich bezig met akkerbouw, groententeelt en bloembollenteelt. De Texelse visserijvloot heeft Oudeschild als thuishaven. In 2010 waren er 19 kotters en 4 boten die op schelpdieren vissen. De meeste kotters vissen op platvis.  

Landbouw op Texel

rund.jpg

Koeien | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Een groot deel van Texel bestaat uit landbouwgrond. Je vindt het overal rond de dorpen en in de polders. De landbouwgrond in het gebied rond het dorp Oosterend, de Hoge Berg en de binnenduinrand van het eiland staat bekend als het ‘oude land’. Het gaat hier om de Texelse stuwwal, een heuvelrug die stamt uit de voorlaatste ijstijd, en daaromheen de oude polders die al in de Middeleeuwen zijn drooggelegd. Hier vind je veel verschillende vormen van landbouw. Akkerbouw, melkveehouderij, vleeshouderij en fruitteelt bijvoorbeeld. De polders het Noorden, de Eendracht, Eijerland en de Prins Hendrikpolder vormen de ‘nieuwe polders’. Hier vind je relatief meer akkerbouw. De gemeente Texel heeft voor het buitengebied van het eiland een zogenaamde Structuurvisie gemaakt. Hierin staat voor de komende tijd wat de gemeente van plan is voor bijvoorbeeld de landbouw. Zo moet er op het eiland 4000 hectare grasland overblijven. Voor bijvoorbeeld weidevogels om voedsel te zoeken en te broeden. Boeren in de nieuwe polders mogen schaalvergroting toepassen. Voor boeren op het oude land is dat niet mogelijk.

Extra zakcentje

Het is niet makkelijk om boer te zijn op een eiland als Texel. Grondstoffen en voorzieningen zijn hier namelijk duurder dan op het vaste land. Alles moet immers met de boot mee. Bovendien gelden er op Texel extra regels. Zo mag je je land niet met water besproeien. Zelfs niet als het een hele droge zomer is. Veel boeren zijn daarom op Texel al lang niet meer alleen boer. Ze hebben er allerlei activiteiten naast. Zoals het maken van huidcrèmes uit schapenwol, een zelfpluktuin of ze geven rondleidingen op de boerderij. Bij een aantal boeren mag je op het erf kamperen. Dat levert weer een extra zakcentje op.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: