Overslaan en naar de inhoud gaan

Lamsoor

Lamsoor is een plant van zandige kwelders. Eind juli, begin augustus kleuren de eilandkwelders lila-paars van de bloeiende lamsoor en roze van het Engels gras. De bloemetjes van lamsoor staan zo dicht op elkaar dat het lijkt alsof het één groot bloemscherm is. Bloemen van gekweekte vormen van lamsoor zijn populair als droogbloem.

Namen 
la
Limonium vulgare
nl
lamsoor, zwinneblomme, Zeeuwse heide
en
sea lavender
fr
statice vulgaire
de
gewöhnlicher Strandflieder, Widerstoss
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
plant: 10 tot 50 centimeter; bloem: 0,6 tot 0,8 centimeter
kleur
bloem: blauwpaars
bloeitijd
juli tot en met oktober
voortplanting
kruipend
levensduur
overblijvend

Verspreiding en groeiplaats

Je kunt lamsoor in het hele waddengebied en de delta in kweldergebieden en langs dijken vinden, als de standplaats maar niet te slikkig is. Verder komt lamsoor ook voor langs andere Zuid- en West-Europese kusten. In het noorden groeit de plant tot aan Noord-Engeland en de Zweedse westkust.

fitis-lamsoor-3-sd.jpg

Lamsoor | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Schitterende plant

De plant heeft zoutklieren aan de onderkant van het blad zitten, waarmee overtollig zout wordt afgescheiden. Per vierkante centimeter zitten er zo'n 600 van die kliertjes. Op een zonnige dag kun je de zoutkristallen zien schitteren.

ja.jpg

Detailfoto van de bloemen | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Namen

Soms is er verwarring tussen de streeknamen en de officiële Nederlandse naam. In Zeeland liggen 'lamsoren' bij de groenteboer, maar dat zijn blaadjes van de plant die officieel zeeaster heet. Echte lamsoor is beslist niet eetbaar. Een andere naam voor lamsoor is 'Zeeuwse heide'. Je kunt je ook wel voorstellen dat een vlakte vol bloeiende lamsoor op een heideveld lijkt. De Engelsen hebben ook een mooie naam voor lamsoor: 'sea lavender', oftewel zeelavendel. Zij vergelijken de lamsoorvelden dus met de even paarse lavendelvelden in het zuiden van Frankrijk.

slufter-2005-lamsoor-29-sd.jpg

Veld met lamsoor | © Foto Fitis, Sytske Dijksen
CC-BY-NC, Ecomare 2020 - Laatst bijgewerkt: 2018.08.09