Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroon's polders

De vier Kroon's Polders zijn samen een belangrijk gebied voor planten, broedvogels en trekvogels op Vlieland. Er broeden onder andere lepelaars, kluten en aalscholvers. Het gebied is ontstaan door het aanleggen van een serie stuifdijken op wat toen nog de Vliehors was. Men wilde voorkomen dat Vlieland en de Vliehors van elkaar gescheiden zouden worden tijdens een zware storm. Dat is gelukt, het is -tot nu toe- nooit gebeurd. De dwarsdijk is op een plaats doorgebroken, waardoor één van de polders een brak gebied is geworden.

Aanleg en gebruik

De Kroon's Polders werden aangelegd begin 20e eeuw. Opzichter P.A. Kroon van Rijkswaterstaat liet takken en rietschermen aanbrengen waardoor een stuifdijk ontstond. Door het bouwen van verschillende stuifdijken naast elkaar ontstonden polders die snel groen werden.
Op een gegeven moment kreeg Kroon van zijn baas te horen dat hij moest stoppen met de aanleg van de stuifdijken. Hij was zo boos dat hij een brief schreef naar het Koninklijk Huis met de vraag wat er op tegen was dat hij het koninkrijk uitbreidde. Dat hielp niet, en het werk stopte.
Het jonge gebied was nu wel groen, maar te nat als weidegrond voor vee. Jan Cupido, die op het Posthuis woonde, zette daarom een windmolen op de dwarsdijk om de polder te bemalen. Met de komst van het toerisme nam zijn veestapel af. Later werd het een natuurgebied. Het vee moest de polders uit.
De luchtmacht heeft in de vierde polder een landingsbaan in gebruik gehad. Daar konden lichte propellervliegtuigen landen en opstijgen. Ook daar waren problemen met de waterstand. Er werd drainage aangebracht. Na de komst van de helikopter kreeg ook daar de natuur de vrije hand.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: