
De Vliehors is vooral als landschap heel bijzonder. Nergens in Nederland vind je zo'n zandvlakte tot aan de horizon, met de eindeloze zee rondom. Het is een prachtig gebied voor allerlei rustzoekende dieren en mensen, maar ook een ideaal oefenterrein voor militairen. Eens lagen hier duinen, met daarin het dorp West-Vlieland. De resten van van dat dorp liggen nu minstens een kilometer uit de kust van de Vliehors, in zee.
Stijfduiken
Voor 1950 was de Vliehors een grote zandvlakte. Vanaf dat jaar heeft Rijkswaterstaat takken en rietschermen op de Vliehors gezet waardoor stuifdijken ontstonden. Bij deze stuifdijken liggen het oefenkamp en de wachttoren. De laatste jaren ontstaan in de luwte van deze stuifdijken nieuwe duintjes en een stukje met kwelderbegroeing.
Vogels en zeehonden
De Vliehors is vooral van belang als hoogwatervluchtplaats van tienduizenden wadvogels. Op de stuifdijken broeden meeuwen, scholeksters en wulpen. Op de vlakte broeden de zeldzame strandplevieren, en ook bontbekplevieren en verschillende soorten sterns. Op de punt van de Hors liggen vaak zeehonden, zowel gewone als grijze.
Mensen
De Vliehors is oefenterrein van Defensie. Maar er zijn ook excursies en ritten van de Vliehorsexpress. Kampvuren en gecross met motoren zijn toegenomen. Een hoekje van de Vliehors is aangewezen als crossterrein. Daardoor rijden ze niet meer het hele strand over.
Militairen op Vlieland
db.jpg

In 1948 werd de Vliehors oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Het personeel van de luchtmacht woonde in de Oost-Batterij, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Dit was een luchtdoelbatterij van de Duitse Kriegsmarine en bestond uit een groot aantal onderkomens en geschutsemplacementen. De schietoefeningen werden gehouden op de Vliehors. Het terrein omvat 17 vierkante kilometer. Het is een grote zandvlakte met enkele lage duinenrijen. Met storm en hoog water overstroomt de vlakte nog regelmatig.
De Koninklijke Landmacht was vanaf 1956 tot 2004 op Vlieland. Men schoot met tanks en ander geschut op de Vliehors, van 1 september tot 15 april. In 1960 werd een kampement opgebouwd waarin de vaste staf en de oefenende troepen verbleven. In 1961 trokken ook de mensen van de luchtmacht daar in. In 2004 kwam een einde aan de schietoefeningen met tanks op de Vliehors. De zuidkant van de Vliehors is teruggegeven aan de natuur. De Vliehors is sinds 1948 oefenterrein voor de Nederlandse luchtmacht en haar NAVO-partners. Per jaar oefenen zo'n 8000 vliegtuigen op de schietrange. In het weekend is het terrein opengesteld voor wandelaars.