

Verspreiding en habitat
Veel kieviten broeden hier en trekken in het najaar naar het zuiden. Kieviten die noordelijk broeden trekken dan langs de kust naar het zuiden. Sommige zijn in Nederland wintergast, andere trekken verder door. Kieviten blijven zo dicht mogelijk bij het broedgebied. Ze volgen de 'vorstgrens'. Als het gaat vriezen schuiven ze een eindje op naar het zuiden. Zijn ze te laat, dan lopen ze grote kans om dood te vriezen.
PCD08040-kievit.jpg

Zoeken en rapen van kievitseieren
Vroeger werden veel kievitseieren geraapt, vooral in Friesland. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar sporadisch. In de nieuwe Flora- en Faunawet is voor het zoeken en rapen van kievitseieren altijd een vergunning nodig. Veel eierzoekers proberen de kieviten ook te helpen, door de nesten te beschermen. Dat heet nazorg.
jr-6504-kievitsnets-met-drie-eieren.jpg

Effect van klimaatveranderingen
Tegenwoordig wordt het eerste kievitsei gemiddeld twaalf dagen eerder gevonden dan in 1900. Een onderzoeker van het CBS had hiervoor de Enkhuizer Almanak geraadpleegd. Hij concludeerde dat in de afgelopen 30 jaar de vogels eerder eieren zijn gaan leggen. Waarschijnlijk komt dat door de verandering van het klimaat. Voor 1970 was de leg ook al steeds vroeger begonnen, maar dat kwam door de verbeterde landbouw waardoor het gras eerder op kwam en kievit eerder zijn nestje kon maken.
Kievitjong.jpg
