Overslaan en naar de inhoud gaan

Kievit

Kieviten roepen hun eigen naam. Het typische 'tjoewiet, tjoewiet, tjoewiet' klinkt een beetje als 'kievit, kievit, kievit'. Kieviten horen thuis in weilanden. In het voorjaar maakt het mannetje daar een paar onopvallende kuiltjes. Het vrouwtje kiest er één uit om in te broeden. Zowel het mannetje als het vrouwtje bebroedt de eieren en zorgt voor de jongen. Wanneer er gevaar dreigt proberen de oudervogels hun jongen met hand en tand te verdedigen. Soms zie je ze woedend achter een kiekendief aanvliegen, waarbij ze de roofvogel steeds aanvallen. Als het er echt op aan komt doet de kievit of hij een gebroken vleugel heeft en lokt zo, als makkelijke prooi, de rover bij het nest weg.
Namen 
la
Vanellus vanellus
nl
kievit
en
northern lapwing
fr
vanneau huppé
de
Kiebitz
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
lengte: 28-31 centimeter; spanwijdte: 70-76 centimeter
gewicht
230 gram
kleur
zwarte kuif en groen glanzende rug
leeftijd
record 21 jaar
voedsel
bodemdiertjes
voortplanting
aantal: 4 eieren

Verspreiding en habitat

Veel kieviten broeden hier en trekken in het najaar naar het zuiden. Kieviten die noordelijk broeden trekken dan langs de kust naar het zuiden. Sommige zijn in Nederland wintergast, andere trekken verder door. Kieviten blijven zo dicht mogelijk bij het broedgebied. Ze volgen de 'vorstgrens'. Als het gaat vriezen schuiven ze een eindje op naar het zuiden. Zijn ze te laat, dan lopen ze grote kans om dood te vriezen.

PCD08040-kievit.jpg

Kievit | © Ecomare

Zoeken en rapen van kievitseieren

Vroeger werden veel kievitseieren geraapt, vooral in Friesland. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar sporadisch. In de nieuwe Flora- en Faunawet is voor het zoeken en rapen van kievitseieren altijd een vergunning nodig. Veel eierzoekers proberen de kieviten ook te helpen, door de nesten te beschermen. Dat heet nazorg.

jr-6504-kievitsnets-met-drie-eieren.jpg

Kievitseieren | © Ecomare, Jeroen Reneerkens

Effect van klimaatveranderingen

Tegenwoordig wordt het eerste kievitsei gemiddeld twaalf dagen eerder gevonden dan in 1900. Een onderzoeker van het CBS had hiervoor de Enkhuizer Almanak geraadpleegd. Hij concludeerde dat in de afgelopen 30 jaar de vogels eerder eieren zijn gaan leggen. Waarschijnlijk komt dat door de verandering van het klimaat. Voor 1970 was de leg ook al steeds vroeger begonnen, maar dat kwam door de verbeterde landbouw waardoor het gras eerder op kwam en kievit eerder zijn nestje kon maken.

Kievitjong.jpg

Kievitjong | CC BY-SA 3.0 GeRu Reptiles,  WikiMedia

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2011.06.13