Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationaal Waddenzeebeleid

De eerste Trilaterale Regeringsconferentie tussen Duitsland, Denemarken en Nederland over de bescherming van de Waddenzee werd in 1978 gehouden in Den Haag. Deze conferentie betekende het officiële begin van de samenwerking, waarvan de formele grondslag de Gemeenschappelijke Verklaring betreffende de Bescherming van de Waddenzee is. Deze verklaring is ondertekend tijdens de in 1982 in Kopenhagen gehouden Derde Waddenzee Conferentie. De ministers met natuur- en milieuzaken in hun portefeuille komen iedere drie jaar bij elkaar. Het doel van deze conferenties is het waddenbeleid in de drie waddenlanden op elkaar af te stemmen.

Gemeenschappelijke verklaring

In de Gemeenschappelijke Verklaring van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking spreken de drie landen de intentie uit om overleg met elkaar te plegen en activiteiten en maatregelen te coördineren. Men hoopt dat wettelijke maatregelen een samenhangende bescherming van de Waddenzeeregio als geheel met inbegrip van flora en fauna zullen bewerkstelligen. Het gaat om het Ramsar-verdrag (Wetlands Conventie), de EU-Vogelrichtlijn en andere van toepassing zijnde richtlijnen. In 1992 is daar de EU-Habitatrichtlijn bijgekomen.

Geen wet

De internationale afspraken hebben geen kracht van wet. Zij moeten in de drie landen worden verwerkt in beleidsdocumenten en wettelijke regelingen. Die regelingen zijn in de drie landen behoorlijk verschillend.

CWSS

De drie landen hebben afgesproken de contacten tussen de verantwoordelijke bestuursorganen te intensiveren en verbreden, onder andere door regelmatig Ministersconferenties te houden. In 1987 is een Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat (CWSS) opgericht om de samenwerking te vergemakkelijken en te ondersteunen.Een trilaterale werkgroep heeft met de gegevens van verschillende plant- en diergroepen Rode lijsten voor het Waddengebied samengesteld. Deze Rode lijstsoorten zijn mede bepaald uit de Rode lijsten van Denemarken, Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen en Nederland.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën