Overslaan en naar de inhoud gaan

Inktvissen algemeen

Inktvissen zijn hoog ontwikkelde weekdieren. Ze hebben goede ogen. Het zijn snelle jagers die het voorzien hebben op kreeftachtigen, schelpdieren, vissen en andere inktvissen. De verschillende soorten inktvissen kun je in twee groepen verdelen: de achtarmen en de tienarmen. In de Noordzee komt de kleine achtarm voor. Verder komen er vrijwel alleen tienarmige soorten voor: zeekatten en pijlinktvissen.
Namen 
la
Cephalopoda
nl
inktvissen
en
cephalopods
fr
céphalopodes
de
Kopffüßer
meer namen

Zelfverdediging

Inktvissen worden gegeten door verschillende soorten roofvissen, dolfijnen en mensen. Ze hebben drie manieren om zich te beschermen. Ten eerste kunnen ze pijlsnel achteruit zwemmen door hun 'straalmotor' aan te zetten. Via  de zijkanten zuigt een inktvis water in zijn lichaamsholte. Als het moet knijpt hij zijn lichaam samen, waardoor het water uit een buis aan de onderkant uit spuit. Door deze harde straal water naar buiten te persen schiet de inktvis achteruit. Ten tweede kunnen zij een wolk kleurstof (inkt) uitstoten. Die inkt beneemt belagers het zicht en schakelt de reukzin uit. Ten derde maken ze gebruik van camouflage: ze veranderen heel snel van kleur en nemen de kleur van de omgeving aan. De zeekat wordt wel 'kameleon van de zee' genoemd. Je kunt beter een kameleon de 'zeekat van het land' noemen.

Monsters uit de diepzee

In de diepzee komen reuzenpijlintvissen voor van 14 meter lang, met armen tot zeven meter lengte en ogen zo groot als voetballen. Hoe deze dieren leven is een mysterie. Soms spoelen er dode exemplaren aan op het strand, en potvissen jagen er op. Potvissen hebben vaak  littekens van gevechten met de reuzeninktvis. In 2004 is het onderzoekers gelukt om zo'n reuzeninkvis levend te fotograferen. Japanse onderzoekers volgden daartoe potvissen naar hun jachtgebied en lieten daar een stevige vislijn tot een diepte van 900 meter zakken. Als aas diende een dode kleinere inktvis en een zak garnalen. Uit de beelden bleek dat na korte tijd een reuzeninktvis het aas aanviel door er met zijn vangarmen omheen te krullen. Het dier  bleef  met één  vangarm haken. Daarop volgde een uren durende worsteling die de inktvis uiteindelijk een arm kostte. De kraken is een zeemonster dat in oude verhalen van zeelieden vaak voorkomt. Het  is een groot monster, dat op een octopus lijkt en schepen met zijn armen  de diepte insleurt. Dit beest  bestaat niet. Waarschijnlijk zijn de oude zeeroversverhalen gebaseerd op de reuzenpijlinktvis.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2016.09.29