Overslaan en naar de inhoud gaan

Hektrawl-visserij

Hollandse nieuwe en gestoomde makreel worden gevangen met hektrawlers: grote vissersschepen die zo nodig maandenlang op zee kunnen blijven. In 2009 telde de Nederlandse visserijvloot 14 grote trawlers,met een totale bemanning van ruim 500 opvarenden. Ze vissen in de Noordzee en het Kanaal op haring, horsmakreel en makreel. Langere reizen gaan onder meer naar West-Afrika, de Falkland-eilanden en IJsland. De vangstverwerking vindt plaats aan boord, waar men de beschikking heeft over visverwerkings- en diepvriesinstallaties. De ruimen zijn ingericht om de vangst diepgevroren of gekoeld te bewaren.

Vissen op mega-schaal

Een paar cijfers die de omvang van een hektrawler in beeld brengen. De grootste Europese diepvriestrawler, die overigens onder Nederlandse vlag vaart, is 144 meter lang en heeft 12.000 pk motorvermogen. Het schip kan 7000 ton vis invriezen en doet over het vangen daarvan een maand. Deze vangst ligt in de orde van een half procent van de totale visvangst in de Noordzee gedurende een jaar.

Bufferbak redt dolfijnen

Een probleem bij de hektrawlvisserij was dat er nogal eens dolfijnen werden meegevangen. Onderzoekers van het RIVO-DLO en het Dolfinarium in Harderwijk hebben uitgevonden dat de dolfijnen voor het net werden gelokt door de vissers zelf. Die gooiden namelijk ongewenste bijvangst overboord tijdens het vissen en daar kwamen de dolfijnen op af. Een bufferbak lost dit probleem op. Dit is een bak waar de bijvangst tijdelijk in kan worden opgeslagen, zodat deze overboord kan als er niet wordt gevist.

Trek naar andere visgronden

Met het visquotum wordt aangegeven hoeveel elk land van welke soort vis mag vangen. De hoeveelheid vis die een trawler kan vangen is inmiddels zo groot en de visquota in de EG-wateren zo laag, dat de trawlervloot regelmatig uitwijkt naar andere gebieden. Sinds 1988 vist de vloot veel in de wateren voor Marokko en Mauritanië en in de buurt van de Falklandeilanden, maar ook aan de oostkust van de Verenigde Staten en soms zelfs in de zuidelijke Stille Oceaan.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: