Overslaan en naar de inhoud gaan

Filipijnse tapijtschelp

De Filipijnse tapijtschelp is in Europa geïntroduceerd op een moment dat de commerciele visserij op de inheemse soort de vraag op de markt niet meer tegemoet kon komen. Ondertussen heeft deze Aziatische soort zich ondertussen ook op vele plaatsen in het wild gevestigd. Zijn matte schelp heeft - net als bij de geruite tapijtschelp - een vrij grove ribstructuur. Maar de Filipijnse tapijtschelp is ronder dan de geruite en gewone tapijtschelp, en vaak versierd met onregelmatige bruine vlekken of lijnen.

Namen 
la
Ruditapes philippinarum
nl
Filipijnse tapijtschelp
en
Japanese carpet shell
fr
palourde japonaise
de
Japanische Teppichmuschel
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 7.5 centimeter lang, tot 3,5 centimeter hoog
kleur
geelwit tot bruin, met speelse bruine vlekken of lijnen
voedsel
filtert fytoplankton
voortplanting
geslachtelijk, gescheiden geslacht

Verspreiding en habitat

De Filipijbne tapijtschelp (ook wel Japanse tapijtschelp genoemd) komt van nature voor in Azië (Japan, China, Filipijnen), maar werd in Europese wateren geïntroduceerd om de bestanden van de overbeviste geruite tapijtschelp te versterken. Deze exoot is aan een opmars bezig vanuit de schelpdierpercelen naar het wild. Schelpen van deze soort vind je vaak op de Belgische en Zeeuwse stranden.

Herkenning

De Filipijnse tapijtschelp heeft net als de geruite tapijtschelp een grof patroon van geruite ribben op het matte schelpoppervlak. Hij is wel minder rechthoekig, ovaal-rond dus, en veelal bonter gekleurd. De mantelbocht loopt niet diep door, in tegenstelling tot bij de geruite en gewone tapijtschelp.

Nieuwe vongole

Het is een soort die in de keuken de traditioneel gebruikte geruite tapijtschelp vervangt. De aanvoer van de inheemse Europese delicatesse liep in het midden van jaren 1990 sterk terug. Vissers introduceerden daarom de snelgroeiende Aziatische soort op de schelpenbanken. Ondertussen is men deze exoot - en in mindere mate ook de inheemse soort - beginnen kweken in broedhuizen en kweekpercelen.

CC-BY-NC, VLIZ & Ecomare 2020 - Laatst bijgewerkt: 2020.03.11