
Beleef de Wadden en de Noordzee. In Ecomare, het natuurcentrum op Texel, ontdek je van alles over de natuur op en rond zee. Je ziet er zeehonden en bruinvissen, maar ook vissen, krabben, zeesterren, kwallen en rode bosmieren. Je vindt er vier grote expositiezalen met unieke museumstukken, films, diaseries, spelletjes en tekst en uitleg. En in de achtertuin van Ecomare, een ongerept duingebied van 70 hectare, kun je boeiende wandelingen maken.
Zeedieren
Ruim twintig zeehonden vormen een vaste groep bewoners van Ecomare. Per jaar worden daarnaast ook huilers (jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn) en zieke zeehonden opgevangen. Deze dieren brengen we terug naar zee als ze zijn opgeknapt. Het voeren van de zeehonden, vanaf 1 juli elke dag om 11.30 en 15.30 uur, is een hoogtepunt voor elke bezoeker! Begin 2010 zijn we begonnen aan een ingrijpende verbouwing van de zeehondenverblijven. Tijdens de verbouwing waren de vaste zeehonden uit logeren. Omdat er toen niet veel zeehonden te zien waren, werden extra activiteiten voor de bezoekers georganiseerd. In december 2011 konden alle zeehonden weer terecht in spiksplinternieuwe verblijven, maar de succesnummers uit het extra pakket, zoals gezellige gezinsdagen tijdens de korte vakanties, staan inmiddels vast op de agenda. Sinds februari wonen ook Michael en José bij ons. Dit zij twee bruinvissen. Ontdek hoe speels deze Noordzeebewoners zijn! Ze krijgen tot wel acht keer per dag eten. Twee keer, om 10.30 en 13.30, nemen de verzorgers de tijd om er veel over te vertellen.
zeehonden-voeren-ecomare-2015-ogb 2.jpg

De vogelopvang
Ecomare vangt voornamelijk zeevogels op die gewond, verzwakt of met olie besmeurd binnenkomen. Besmeurde zeekoeten worden in een speciale vogelwasmachine schoongemaakt. Als hun verenpak weer waterdicht is kunnen deze vogels terug naar zee. Een tiental min of meer gehandicapte jan van genten wonen permanent in de opvang. Deze vogels spelen de rol van gastheer voor zieke of verzwakte jan van genten, die in de nabijheid van hun soortgenoten weer op adem kunnen komen.
janvangent-sw 2.jpg

Het museum
In Ecomare zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen te zien. Op dit moment is dat 'De nacht op Texel'. Het is er aardedonker. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien is of gebeurt!
De expositiezaal 'Texel' toont het eiland vanaf de laatste ijstijd tot nu en werpt ook een blik in de toekomst. Op het 'Vogeleiland' ziet en hoort u de vogels die je op Texel kunt aantreffen. 'Strand en Zee' is de expositie over wat mensen met en op de zee doen. Voor kinderen is hier het populaire poepelektro. In 2007 is Ecomare in het bezit gekomen van een collectie van 99 schilderijen, waarop alle walvisachtigen van de wereld zijn afgebeeld. De schilderijen zijn gemaakt door Rob van Assen, die als preparateur van Naturalis zelf walvissen heeft ontleed. Een deel van deze collectie is tentoongesteld in de zaal 'Strand en zee'. In het Zeeaquarium zijn tientallen soorten vissen en andere zeedieren van dichtbij te bekijken. Ook zie je de bruinvissen onder water zwemmen. Nieuw vanaf 2010: alles over kwallen, met levende kwallen (groot of klein) in een sprookjesachtig verblijf. Om half drie (per 1 juli 2012) vertelt een verzorger van alles over de dieren in het aquarium, terwijl de dieren eten krijgen.
Informatie
In de hal van Ecomare kan iedereen terecht voor informatie of boeken/brochures over de Texelse natuur, de wadden en de Noordzee. Niet vergeten: boek één of meer excursies in de Texelse natuurgebieden. Die worden verzorgd door gidsen van Staatsbosheheer of Natuurmonumenten. Zij brengen je naar plekken waar je zelf nooit zou komen. Ook aanbevolen: de wadexcursies, verzorgd door Ecomare of de Waddenvereniging.
Meer informatie hierover op de de pagina 'op stap met Ecomare'
winkel3-pv 2.jpg

Het Duinpark
In het Duinpark kun je alleen via Ecomare komen. Het is 70 hectare groot en er zijn drie rondwandelingen in uitgezet. Het park geeft een goed beeld van de duintypes die op Texel voorkomen. In het hoogseizoen worden gratis excursies verzorgd voor de bezoekers van Ecomare.
Verder kunnen bezoekers sinds 2006 het Duinpark in met een digitale natuurgids (een PDA met GPS) op zak. Het werkt net als een routeplanner in de auto: op de juiste plek verschijnt de juiste informatie op het scherm. Tijdens de wandeling krijgt de bezoeker informatie over het duinlandschap, de planten en dieren. Bovendien kun je op een kaartje zien waar je loopt. De informatie is aangepast aan het seizoen. De gids houdt bijvoorbeeld rekening met de bloeiperiode van planten. Er zijn ook GPS-routes uitgezet voor mindervaliden met een rolstoel en er is een educatieve puzzeltocht voor scholen. Voor een deel lopen deze routes buiten het Duinpark.
panorama-blauw8-febr-em 2.jpg

Excursies op maat
Ecomare kan voor groepen excursies op maat verzorgen. Mogelijke thema's zijn vogelexcursies, excursies naar een kweldergebied, een strandprogramma waarbij actief in het kustwater wordt gevist, paddenstoelen in het Texelse bos, een cultuurhistorische tocht over het oude land van Texel of juist door de verschillende polders. Kortom, vrijwel alle mogelijke thema's die verband houden met natuur en milieu op Texel. De nadere invulling wordt samen met u bepaald. Voor scholen zijn er volledig verzorgde veldwerk-weken, maar ook kortere programma's zijn mogelijk.
Meer informatie hierover op de de pagina 'op stap met Ecomare'.
Ecomare-duinpark 2.jpg

Natuur- en milieu-educatie
De educatieve vleugel van Ecomare heet 'de Slinger'. De educatieve dienst verzorgt programma's voor Texelse scholen, scholen die op werkweek op Texel zijn, leerlingen in het beroepsonderwijs en volwassenen.
Meer informatie hierover op de de pagina 'op stap met Ecomare'
strandkor-sw 2.jpg

De geschiedenis: Het Texels Museum
In 1930 stond de heer Kraai, onderwijzer in Den Burg, aan de wieg van het Texels Museum. De collectie bestond uit natuurhistorische, geologische en oudheidkundige voorwerpen. Dat jaar trok het museum al ruim 2000 bezoekers.
In de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Herman van der Horst directeur van het Texels museum. Op Texel maakte hij zijn eerste twee documentaires: een film 'Texel, parel der waddeneilanden' en een film over de schapenteelt op Texel. Na de oorlog zou van der Horst, terug aan 'de overkant', één van de meest toonaangevende cineasten van Nederland worden.
Het oude Texels Museum groeide uit zijn jasje en vlak na de oorlog verhuisde het museum naar een houten barak in het bos van Texel.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon het directeurs-echtpaar de Haan met het opvangen van jonge en zieke zeehonden. Ook werden, in steeds toenemende mate, gewonde of verzwakte zeevogels opgevangen in het museum.
In 1975 verhuisde het Texels Museum naar de huidige plek nabij De Koog. Het werd gebouwd aan de rand van het Duinpark dat was ingesteld ter ere van de natuurbeschermings-pionier Jac. P. Thijsse. Onder de paraplu van het Texels Museum bundelden Staatsbosbeheer, het IVN, Vereniging voor natuur- en milieueducatie, en Natuurmonumenten hun krachten in een gezamenlijk nieuw centrum. Naast het tonen van natuurhistorische collecties werd de doelstelling verbreed met het informatie geven aan toeristen over de natuur op Texel. Het museum werd dus ook bezoekerscentrum.
Halverwege de jaren tachtig werd de koers opnieuw gewijzigd. De voornaamste doelstelling kwam te liggen bij het leveren van een bijdrage aan het behoud en herstel van de kwaliteit van het waddengebied en de Noordzee. Vooral via het verschaffen van gerichte informatie. Het centrum kreeg toen de naam Ecomare, centrum voor wadden en Noordzee.
Inmiddels ontvangt Ecomare sinds 1998 jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers. Voor het leeuwendeel zijn dat toeristen en Texelaars die komen voor een informatief dagje uit. Maar ook scholen en andere groepen leveren een aanzienlijk aandeel in de bezoekerscijfers.
pcd03002-echtpaar-de-haan 2.jpg

Tot slot: de boodschap
Bij dit alles staat voor ons één ding voorop: een bezoek aan Ecomare moet vooral een belevenis zijn. Een belevenis die zorgt voor waardering van de natuur en het milieu op Texel, in het waddengebied en op de Noordzee. We zullen deze boodschap, en alles wat we in verband daarmee te vertellen hebben, in de komende jaren nog boeiender, nog pakkender en nog effectiever proberen over te brengen.
salko546-sw 2.jpg
