Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame energie op Texel

Energie opwekken op een milieuvriendelijke manier, dat is duurzame energie. Je kunt energie maken uit stromend water, de zon, de wind, aardwarmte of uit plantenresten en mest. Milieuvriendelijke energie wordt steeds belangrijker, omdat de fossiele brandstoffen als gas en olie aan het opraken zijn. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu. De gemeente Texel wil dat in 2020 alle energie die op het eiland wordt gebruikt duurzaam is. Daarvoor wil men de bestaande windmolens vervangen door grotere exemplaren, het aantal zonnepanelen uitbreiden en straatverlichting vervangen door Led lampen. Ook bouwbedrijven zijn bezig met energiezuinige bouw. Bovendien zijn er plannen voor een biovergistingsinstallatie en een centrale voor de winning van aardwarmte.

Texelse proeftuin

De gemeente Texel is één van de Nederlandse gemeenten die zich sterk inzet voor duurzame energie. Texel is een icoonproject van de Stichting Urgenda. dat is een stichting die zich inzet voor duurzame ontwikkeling. Omdat Texel een klein gebied is, kan het heel goed dienen als proeftuin voor duurzame projecten. Wat op Texel wordt uitgedokterd kan in heel Nederland gebruikt worden.

Blazen maar!

Het waait altijd op Texel, zeggen de eilandbewoners. Geen wonder dus dat één van de manieren om energie te winnen op het eiland de wind is. Op verschillende plekken op Texel kun je windmolens vinden. Van hele kleine bij mensen thuis tot hele grote bij de haven in Oudeschild. De gemeente is van plan om meer windmolens op het eiland te plaatsen. Dit leidt steeds weer tot protesten. Natuurorganisaties (omwille van het gevaar voor vogels) en veel eilandbewoners zijn tegen, maar ook  toeristenorganisaties. Zij vrezen dat het Texelse landschap door de windmolens wordt aangetast.

Zonnestralen

Net als uit wind kun je energie maken uit de warmte en het licht van de zon. Texel heeft veel zonuren per jaar, vergeken met andere plekken in Nederland. Op Texel zijn dan ook al heel wat zonnecollectoren en zonneboilers te vinden. Ze staan bij bedrijven, bij het zwembad in Den Burg, op gemeentelijke gebouwen en woningen. Dat is alleen nog lang niet genoeg om heel Texel van energie te voorzien.

Warmwaterbel

Je huis verlichten met kokend heet water? Het kan! Op Texel wordt nagedacht over het bouwen van een zogenaamde ‘geothermische elektriciteitscentrale’. Hierbij wordt de energie van kokend heet water uit de aarde gebruikt om elektriciteit op te wekken. Uit onderzoek is gebleken dat in de Texelse bodem op zo’n 6 kilometer diepte heetwateraders lopen. De temperatuur van het water is hier zo’n 200 graden Celsius. Behoorlijk warm dus!

Maar hoe werkt zo’n ‘geothermische elektriciteitscentrale’ dan? Daarvoor moet je de warmwaterbel aanboren. Door de hitte van het water ontstaat stoom. Met de hitte van de stoom worden turbines aangedreven die elektriciteit opwekken. Dit systeem is erg duurzaam, omdat de energiebron nooit opraakt. Gebruikt water gaat via een pomp weer terug de bodem in waar het weer opnieuw verhit wordt door de aarde. Zo blijft de energie komen.

Of er ook daadwerkelijk een geothermische elektriciteitscentrale op Texel komt, is nog niet duidelijk. Technisch kan het, maar het kost veel geld. Daarom is aan de overheid gevraagd of zij geld beschikbaar willen stellen.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: