Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie uit zeewater

Door het verschil in elektrochemische spanning tussen zoet en zout water kun je energie winnen met hulp van membranen die zout-ionen doorlaten. Door grote aantallen membranen met elkaar te verbinden kan bijvoorbeeld energie tussen het IJsselmeer en de Waddenzee worden gewonnen. In theorie kan daar 3300 megawatt opgewekt worden, vergelijkbaar met de opbrengst van vijf grote energiecentrales. Probleem is de aangroei van bacteriën die voor een hinderlijke biofilm zorgen. Dit kan met chemicaliën worden tegengegaan, maar die zijn weer slecht voor het milieu. Ook zijn de membranen nu nog erg duur.

Eerste centrale op komst

In Harlingen heeft in 2005 een proefinstallatie voor duurzame stroom uit zout en zoet water gedraaid. Doel was vooral om het probleem van de aangroei op de membranen op te lossen. In 2010 is vergunning verleend voor de bouw van een kleine, experimentele blauwe energie-centrale bij de Afsluitdijk. Het bedrijf Redstack neemt de ontwikkeling voor zijn rekening.

Warmte uit koud zeewater

Een heel andere manier om energie uit zeewater te halen is met behulp van een warmtewisselaar. De warmte van de zee wordt overgedragen op een netwerk waar huizen op aangesloten zijn. Kleine warmtepompen in huis zorgen dat de temperatuur van het water in huis verder omhoog kan. Het systeem werkt zelfs in de winter. De eerste wijk die op die manier verwarmd wordt is Duindorp in Scheveningen. Daar staat de tot nu toe enige zeewaterwarmtecentrale ter wereld.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën