Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeepaddenstoel

De zeepaddenstoel wordt ook wel bloemkoolkwal genoemd. In tegenstelling tot de andere soorten is het een bolle kwal, met een blauwe kleur. Ze kunnen zo groot als een voetbal worden. Deze kwal heeft geen tentakels. Zijn acht vangarmen zijn wel goed zichtbaar. Deze hangen vanaf de mondopening naar beneden en zien eruit als een bloemkool. Zeepaddenstoelen steken niet.
Namen 
la
Rhizostoma octopus
nl
zeepaddenstoel
en
barrel jellyfish
fr
rhizostome cuvier
de
Blumenkohlqualle
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
in Nederland maximaal 50 centimeter in doorsnede
kleur
(licht)blauw
voedsel
zoöplankton
bedreigingen
sommige vissen
voortplanting
geslachtelijk en ongeslachtelijk

Kwalvlo

De kwalvlo komt vaak in zeepaddenstoelen voor. Dit garnaaltje leeft onder de 'hoed' in de holte van de zeepaddenstoel en voedt zich met de eitjes van de kwal.

Fitis-kwalvlo-1-sd.JPG

Kwalvlo | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Verspreiding en habitat

Zeepaddenstoelen komen voor van de westelijke Oostzee tot aan de Middellandse Zee. Ze zijn heel algemeen in de Noordzee. Zeepaddenstoelen spoelen vaak massaal aan, vooral in de herfst.

Barrel_jellyfish_(Rhizostoma_pulmo)_(25515589773).jpg

Zeepaddenstoel | CC BY 2.0 Ales Kladnik, Wikimedia Commons
Hollandse kust

Reuzenkwallen. In mei 2014 spoelden op Texel, en later langs de hele Nederlandse kust, opvallend grote zeepaddenstoelen aan. Sommige waren wel een halve meter in doorsnede. Later dat jaar werden zelfs nog grotere exemplaren gevonden van bijna 90 centimeter breed. De eerste meldingen haalden de Nederlandse kranten en de nationale TV. Er werd zelfs een LuckyTV over gemaakt. Toch was het niet zó bijzonder. Door de opvallend zachte winter waren een aantal zeepaddenstoelen door blijven leven en blijven groeien, dat komt bij zachte winters vaker voor. Hoewel de kwallen zeker de winter hebben overleefd, is het niet zeker of de kwallen de hele winter voor de Nederlandse kust hebben geleefd. Dan zouden er misschien in de wintermaanden ook al meldingen moeten zijn geweest, niet pas vanaf mei. Een mogelijkheid is dat de kwallen met de zeestroming uit het zuidwesten onze kant op zijn gedreven.

Zeepaddenstoel | © Ecomare

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2015.11.03