Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeekreeft

De zeekreeft leeft het grootste deel van zijn leven alleen in een hol of gat, of onder een steen. Hij heeft grote scharen, en als er een vijand aankomt zal hij daar eerst mee dreigen. Als dat niet werkt kan hij heel hard achteruit zwemmen. Volwassen zeekreeften kunnen langer dan 1 meter zijn. Zo groot worden ze in Nederland niet vaak, onder meer vanwege overbevissing. Zeekreeften moeten vervellen om te kunnen groeien. Nadat ze verveld zijn hebben ze de bescherming van hun hol zeker nodig; hun nieuwe pantser blijft nog lang zacht, waardoor ze een makkelijke prooi zijn.
Namen 
la
Homarus gammarus
nl
zeekreeft, (gewone zeekreeft, europese zeekreeft)
en
european lobster
fr
homard
de
hummer
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot bijna 1 meter
gewicht
meer dan 5 kilogram
kleur
blauwzwart, soms rode vlekken en gele randen op het pantser, rode voelsprieten
leeftijd
tot 20 jaar
voedsel
echte alleseters, vooral wormen en schelpen. Eet ook dode dieren (aaseter)
vijanden
visserij, zeehonden
voortplanting
geslachtelijk, eens in de 2-3 jaar

Verspreiding en habitat

syt.jpg

Zeekreeft | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Zeekreeften leven in de Noordzee en de Zeeuwse delta. Via de visafslag van Colijnsplaat werd in 2006 tienduizend kilo zeekreeft verhandeld, afkomstig uit de Grevelingen en de Oosterschelde. Ze huizen meestal  op rotsachtige ondergrond, waar ze zich kunnen verstoppen onder stenen. Soms vind je ze ook wel op zandige bodems, zolang ze maar holen kunnen graven. Het hol heeft een voor- en achteruitgang, zodat ze er in alle situaties uit kunnen kruipen.

Vervellen

Kreeften moeten vervellen om te kunnen groeien, hun pantser is veel te hard. In hun jeugd moeten ze vaak van pantser wisselen, maar als ze eenmaal volwassen zijn dan vervellen ze nog maar één keer per jaar. Als ze uit hun oude vel zijn gekropen, nemen ze een heleboel water op, waardoor ze gelijk 15% groter zijn. Dan begint het uitharden van het nieuwe pantser. Afhankelijk van het kalkgehalte in het water duurt dat enkele uren tot weken. Om zo veel mogelijk kalk binnen te krijgen eten ze ook vaak hun oude pantser op.

Van eitje tot kreeft

Zeekreeften paren maar eens in de 2-3 jaar en alleen als de vrouwtjes net verveld zijn. De vrouwtjes dragen de eitjes wel een jaar lang aan speciale aanhangsels aan hun zwempoten met zich mee. Als larfje zwemmen ze 2-3 weken in het water totdat ze zich als klein kreeftje op de bodem te settelen.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2015.10.14