Overslaan en naar de inhoud gaan

Watervlooien

Watervlooien leven in stilstaand zoet water. Ze kunnen goed ruiken met speciale antennes. Watervlooien kunnen bijvoorbeeld ruiken waar vijanden zitten. Ze worden geboren met twee ogen die later vergroeien tot één oog. Watervlooien worden door veel dieren gegeten, bijvoorbeeld door vissen en waterinsecten. Omdat ze zoveel voorkomen zijn ze een belangrijke voedselbron. Als je watervlooien wilt vangen, bijvoorbeeld om vissen in een aquarium te voeren, moet je een netje gebruiken met fijne mazen. In zee komen geen watervlooien voor. Daar leven andere kleine kreeftachtigen die een belangrijke voedselbron vormen. Een voorbeeld hiervan is het roeipootkreeftje.
Namen 
la
Cladocera
nl
watervlooien
en
waterfleas
fr
puces d'eau
de
Wasserflöhe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 5 millimeter
kleur
doorzichtig
leeftijd
paar maanden, nooit ouder dan een jaar
voedsel
plantaardig plankton, organisch afval en bacteriën
bedreigingen
kleine zoetwatervissen
voortplanting
geslachtelijk en ongeslachtelijk

Springende vlooien

Watervlooien bewegen net als vlooien op een schokkerige manier. Met hun vertakte sprieten slaan ze opzij, waardoor ze schuin omhoog naar voren schieten. Tussen de zwemslagen zinkt het diertje weer een stukje naar beneden, waardoor hij zigzaggend door het water schiet. De buikpootjes dienen voor het verzamelen van voedsel, voornamelijk plantaardig plankton. Door de pootjes te bewegen ontstaat er een waterstroompje, waar ze het voedsel uit filteren. Aan deze pootjes zitten ook aanhangsels die voor de ademhaling zorgen.

Verspreiding en habitat

De watervlo komt zeer algemeen voor in Nederland. Ze kunnen zich in korte tijd voortplanten,  waardoor er als er ergens veel voesel is snel grote hoeveelheden watervlooien te vinden zijn. Ze leven in alle soorten zoetwatergebieden, dus onder andere in sloten, meren, rivieren, kanalen, vijvers en drinkbakken.

Mannen in de minderheid

Watervlooien kunnen twee soorten eieren leggen. In de zomer, als er volop te eten is, leggen de vrouwtjes eieren die uitkomen zonder dat een mannetje ze hoeft te bevruchten. Uit deze onbevruchte eieren komen binnen twee dagen jonge vrouwtjes. Als de omstandigheden minder goed zijn, bijvoorbeeld in de winter, dan leggen de vrouwtjes grotere eitjes, die wel door mannen bevrucht moeten worden. Uit deze eitjes worden mannetjes én vrouwtjes geboren.  Mannelijke watervlooien zijn dus meestal in de minderheid.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2012.02.28