Overslaan en naar de inhoud gaan

Water

De waterkringloop is voor de aarde wat de bloedsomloop voor de mens is. Voortdurend doorloopt water de kringloop van verdampend zeewater, wolken, regen, beekjes, rivieren en weer zeewater. Deze kringloop bepaalt samen met de energie van de zon het klimaat op aarde en zorgt voor het transport van mineralen en voedingsstoffen.

Menselijke invloeden

Op kleinere schaal bepalen mensen de waterhuishouding in allerlei gebieden. In een polder bijvoorbeeld wordt met sloten, kanalen, gemalen en sluizen de hoogte van het waterpeil bepaald, zodat boeren hun land optimaal kunnen bewerken. In natuurgebieden wordt het waterpeil meestal hoog gehouden, omdat veel planten en dieren daar baat bij hebben. Mensen brengen water naar droge gebieden, om daar landbouw te kunnen bedrijven.

Zout, brak of zoet?

Zeewater is zout. In zeewater zit meer dan 30 gram zout per liter. In brak water zit tussen de 5 en 30 gram zout per liter. Water wordt zoet genoemd als er minder dan 5 gram zout in een liter zit. Slechts 3% van al het water op de wereld is zoet. Ongeveer tweederde daarvan zit vast in gletsjers en poolkappen. Veel zoet water zit onder de grond als grondwater. Maar 0,3% is oppervlaktewater.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën