Overslaan en naar de inhoud gaan

Wadlopen

Bij wadlopen ervaar je het wad: slikkig, nat, en vooral heel indrukwekkend. Onder leiding van een gids wordt tijdens de uren rond laagwater een tocht gemaakt over het wad. Vanaf sommige plaatsen aan de vaste wal kan je een eiland bereiken. Op plaatsen waar dat niet mogelijk is worden hier en daar zwerftochten uitgezet.

Niet zonder gevaar

Wadlopen heeft een lange traditie in het waddengebied. Maar wadlopen is niet geheel zonder gevaar. Op sommige plaatsen zak je weg in het slik. Ook het getij kan een gevaar betekenen wanneer je te laat vertrekt. Vanwege deze gevaren en vanwege de verstoring van vogels en zeehonden die wadlopen met zich mee kan brengen, mag er alleen gelopen worden onder leiding van een gids. Deze gidsen behoren bij wadlooporganisaties die jaarlijks een flink aantal tochten organiseren.

Naast het echte wadlopen, wat vaak meer dan tien kilometer wandelen betekent, zijn er ook wadexcursies. Op elk waddeneiland worden vanuit de bezoekerscentra mogelijkheden geboden om met een gids een stukje het wad op te gaan. Tijdens een excursie wordt aandacht besteed aan het ontstaan van de wadden, de dynamiek van het gebied en de planten en dieren die er voorkomen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de bedreigingen van de Waddenzee.

wadexcursie-2110-ogb2.jpg

Wadexcursie met gids bij Texel | © Ecomare, Oscar Bos

Wadlopen in Nederland

Het aantal wadlopers in Nederland is vanaf sinds beperkt. Eerst gebeurde dit op vrijwillige basis en vanaf 1986 op basis van de provinciale Wadloopverordening. Per maart 1996 is deze wadloopverordening aangescherpt. Door middel van een vergunningenstelsel mogen nu alleen de zeven officiële wadlooporganisaties in Nederland tochten organiseren. De gidsen moeten voldoen aan strenge opleidingseisen. In totaal mogen jaarlijks niet meer dan 50.000 mensen deelnemen aan de wadlooptochten. Ook de grootte van de groep is beperkt gemaakt. De organisaties met een A-vergunning lopen (afhankelijk van de route) met groepen van uiterlijk 50 tot uiterlijk 70 personen. De B-vergunninghouders (zelfstandige gidsen) kunnen tot twaalf mensen rondleiden op het wad. Mensen met een C-vergunning mogen slechts in hun eentje het wad op. Jaarlijks nemen rond 30.000 mensen deel aan wadloopexcursies in Nederland.

Extreme wadlooptochten

De tocht Texel-Vlieland is een extreem moeilijke wadlooptocht. Hemelsbreed is de afstand maar 3 kilometer, maar lopend is de afstand tien keer zo lang, omdat de lopers het diepe gedeelte tussen de eilanden moeten omzeilen. De tocht van Kees Wevers en Eduard Verhoef was in maart 2003 de twaalfde sinds 1962. Ze deden acht uur en een kwartier over de bijna 30 kilometer. In oktober 2005 liepen Wiepke Toxopeus, Roelof Mulder en Fedde Knol de tocht in zo'n 10 uur. Toxopeus, de dochter van de laatste voogd van het eiland Rottum, is de tweede vrouw ooit die de tocht volbracht heeft. De tocht vergde 3 jaar voorbereiding en de wandelaars liepen meer dan vier uur tot hun middel in het water. Een andere extreme tocht is die van Borkum naar de vaste wal. De eerste keer dat deze 25 kilometer lange tocht werd volbracht was in 2005 door de wadlopers Menno de Leeuw en Frank Hensel.

bosch2005-055-sdv.jpg

Wadlopers | © Ecomare, Simone de Vries
CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën