
Huiskatten spelen in veel natuurgebieden een belangrijke rol als roofdier. En niet alleen verwilderde exemplaren. Ook katten die thuis dagelijks een bakje blikvoer krijgen en overdag opgerold op de vensterbank liggen, veranderen buiten in wilde roofdieren. De huiskat stamt waarschijnlijk af van de wilde kat uit Noord-Afrika. Het zijn oorspronkelijk bosbewoners en ze jagen op middelgrote prooidieren door ze te beloeren, besluipen en bespringen. Men spreekt van een verwilderde kat als de kat al meerdere generaties niet wordt gevoed door een eigenaar maar zijn voeding uit de natuur haalt.
Zie ook
Uiterlijk
In het wild geboren huiskatten worden een stuk groter dan de normale huiskat; ook de kop is veel dikker. Een tweede generatie verwilderde huiskat kan meer dan 10 kilogram wegen.
Waddeneilanden
Door het ontbreken van vossen zijn de waddeneilanden een plaats waar verwilderde huiskatten zich al eeuwen goed kunnen handhaven. Ze eten woelmuizen, (jonge) konijnen en hazen, vogels, ratten, mollen en soms spitsmuizen of amfibieën. Het zijn concurrenten van andere kleine roofdieren, zoals wezels en hermelijnen. Ze zijn ook een gevaar voor vogels die op de grond broeden. Daarom worden ze bestreden.
Jacht en bestrijding
Staatsbosbeheer raakt af en toe in conflict met de dierenbescherming over het doden van verwilderde katten, bijvoorbeeld in 2000 in het natuurgebied Rammegors, tussen Tholen en Sint Philipsland. Bij de lepelaarskolonie op de Boschplaat op Terschelling wordt ieder jaar voor de start van het broedseizoen op verwilderde katten gejaagd door medewerkers van Staatsbosbeheer.
Het is daarom verstandig om huiskatten te laten chippen. Wanneer ze dan per ongeluk in een kattenval terecht komen, kunnen ze teruggebracht worden naar de eigenaar.
db-wilde-kat-in-zuidelijk-stuifduin-(2).jpg
