Overslaan en naar de inhoud gaan

Strandkrab

De strandkrab is de krabbensoort die je het meeste tegenkomt aan de Nederlandse kust. De krab hoort thuis in de Noordzee, maar heeft zich in korte tijd over de hele wereld verspreid. In verband met de invasie van Europese strandkrabben in Amerikaanse wateren staat deze soort op de 18e plaats op de lijst van de 100 schadelijkste indringers ter wereld. Aan zee hoef je niet lang te zoeken om er één te zien. Vogels kunnen ze ook makkelijk vinden, vaak worden er tijdens laag water flink wat krabben opgegeten. De strandkrabben zelf zijn de 'vuilnismannen van de zee', ze eten alles wat dood of ziek is. Op het wad eten ze allerlei bodemdieren.
Namen 
la
Carcinus maenas
nl
strandkrab
en
(green) shore crab
fr
crabe vert
de
Strandkrabbe
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
rugschild tot 9 centimeter breed
kleur
groen tot donkergrijs; poten groen of rood
leeftijd
3 tot 5 jaar
voedsel
alleseter: planten, wormen, vis, aas, andere kreeftachtigen en schelpdieren (vooral mossels)
bedreigingen
meeuwen, andere vogelsoorten, sommige vissen
voortplanting
geslachtelijk

Verspreiding en habitat

Strandkrabben zijn volop te vinden in de Noordzee, Waddenzee en deltagebieden. In de zomer jagen strandkrabben op het wad en de slikken en in de winter trekken ze naar dieper, warmer water. Tijdens laagwater kun je ze over de zeebodem zien lopen. De strandkrab loopt zijwaarts. Je hebt ook veel kans om er één te vinden als je aan de kust een steen optilt, daaronder verstoppen ze zich vaak tijdens laagwater.

Week schild

fitis-strandkrab-verveld-1-sd.jpg

Strandkrab | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Door hun harde pantser kunnen krabben niet makkelijk groeien; in die harde buitenkant is namelijk geen beweging te krijgen. Om groter te worden moeten krabben vervellen. Voordat ze dat doen recyclen ze een deel van hun oude 'buitenkant' en maken alvast een beginnetje aan het nieuwe pantser. Daarna trekken ze het oude pantser letterlijk uit. Doordat ze tijdens het vervellen veel water opnemen worden ze in een klap een stuk groter. Als hun nieuwe pantser dan uithardt is het in ieder geval lekker ruim. Het extra vocht wordt in de loop van de tijd vervangen door nieuw weefsel, totdat ze weer letterlijk uit hun jasje groeien. Strandkrabben vervellen in hun eerste levensjaar wel zeven tot acht keer. De volgende jaren neemt het aantal af tot gemiddeld één maal per jaar. De eerste uren na de vervelling zijn de nieuwe pansters nog zacht, krabben hebben dan voor even een week schild.

Meelifters

fitis-strandkrab-4-sd_01.jpg

Strandkrab | © Ecomare, Foto Fitis, Sytske Dijksen

Als je een krab op het strand vindt heb je de kans dat je niet alleen een krab ziet. Het komt vaak voor dat er andere dieren meeliften op het schild. Meestal zijn dit zeepokken of mosdiertjes, maar ook mosselen en zelfs oesters hechten zich weleens aan het schild van een strandkrab. Meestal krijgen de meelifters geen kans om echt lastig te worden voor de krab, die vervelt namelijk regelmatig en verliest daarmee ook de andere bewoners van zijn oude schild. Maar hoe ouder een krab wordt, hoe minder vaak het dier vervelt. Dan kunnen de meeliftende dieren wel zo groot worden dat de krab er last van gaat krijgen. Het loopt nu eenmaal niet zo makkelijk met een flinke mossel in je oksel. Een een grote oester op je rugschild maakt het leven er ook niet lichter op. Er zijn ook gevallen bekend van zeepokken of mosdiertjes die in de oogholte zijn gaan groeien en de krab blind maken. Zulke krabben zijn een makkelijke prooi voor vogels en vissen. Als de meelifters dus te groot worden, betekent dat voor de krab meestal dat het einde nadert. Strandkrabben hebben soms ook last van parasieten. Het krabbenzakje is een voorbeeld van zo’n parasiet. Als dit organisme in een strandkrab zit is dat te zien aan het vreemde zakachtige aangroeisel onder de staart van de krab. Een geïnfecteerde krab heeft geen goede toekomst meer; het dier kan zich niet meer voortplanten en gaat uiteindelijk dood.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2014.05.26
Mediagalerij

Zijwaarts wandelende strandkrab (Carcinus maenas) © René Van Outryve