Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting het Groninger Landschap

Meestal zijn ze klein, de stukjes natuur in het Groningerland. Het meeste land is daar vrijwel vanaf het ontstaan in cultuur gebracht. Toch zijn er stukjes kwelder, een oude wierde of een terrein waar een borg gestaan heeft of nog steeds staat. Voorbeelden zijn de Punt van Reide,  de eendenkooi van Nieuw Onrust, en de oude dijk bij Den Andel. Deze stukken natuur worden vaak beheerd door de belangrijkste natuurvereniging in Groningen: het Groninger Landschap.

Stichting het Groninger Landschap

check.jpg

Gebieden van het Groninger Landschap | © Ecomare

De Stichting het Groninger Landschap is een particuliere natuurbeschermingsorganisatie die in 1936 werd opgericht. Zij beheert een groot aantal natuurgebieden in de provincie Groningen. De aan de stichting toevertrouwde oppervlakte natuur en landschap bedroeg in 2004 7556 hectare, verdeeld over 20 terreinen. De verscheidenheid van landschappen in Groningen is groot, en dat geldt ook voor de bezittingen van de Stichting. Voor de bijna 13.500 donateurs (In Groningen noemt men ze 'Beschermers') zijn de terreinen meestal vrij toegankelijk. Op gesloten terreinen worden excursies gehouden. Deze staan aangekondigd in het kwartaaltijdschrift 'Golden Raand' en op de website. Er staan mooie vogelkijkhutten in de Westerbroekstermadepolder en op de Dollardkwelder bij Nieuw Staten Zijl. Die laatste is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland.

Eendenkooi Nieuw Onrust

Er zijn nog twee eendenkooien in gebruik in Groningen, de kooi van Nieuw Onrust en even verderop een particuliere kooi. Als een eendenkooi goed wordt bijgehouden is het een  toevluchtsoord voor zeldzame dieren en planten. Dat is hier ook het geval.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: