Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Groningen algemeen

Overal in het noorden van Groningen kan je zien dat de zee het land gevormd heeft. De kleigronden zijn door de zee afgezet en de kronkelende kanalen zijn voormalige waddenprielen.

Grondsoorten

wimbouwland.jpg

Gedroogde kleigrond | © Wim Bouwland, www.bouwland.org

Afhankelijk van de stroomsnelheid van het water zijn er verschillende soorten klei afgezet in het Noord-Groninger waddengebied. In de buurt van de geulen ligt zanderig soort klei: zavel. Op rustige plekken verder van de kust en in de prielen werd zware klei afgezet. De zavelgronden lenen zich best voor akker- en tuinbouw. De namen van de dorpen 't Zandt en Zandeweer zeggen in dit opzicht genoeg. In het algemeen werd niet te zware kleigrond ook akkerbouwland. De allerzwaarste klei werd veeteeltgebied. In deze gebieden kun je ook oude baksteenfabrieken vinden, want van zware klei kun je baksteen maken. Weilanden en oude steenfabrieken vind je bijvoorbeeld in de omgeving van Winsum of Appingedam.

Maren en kanalen

Er is veel water in noord-Groningen, in de vorm van kronkelende kanalen. Op z'n Gronings heten die kanalen maren. Het zijn de resten van de waddengeulen. Later werden ze onderling verbonden en rechtgetrokken. Veel is bewaard gebleven. Voor watersporters en schaatsers is Noord-Groningen een prachtig gebied om tochten te maken. De Noorderrondrit is minder bekend dan de Elfstedentocht, maar aan deze marenklassieker nemen in koude winters duizenden mensen deel.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: