
Riet is de grootste grassoort van bij ons. Het groeit overal langs oevers van voedselrijk, zoet water. In de kusstrook vind je riet alleen op plekken waar zoet water in de grond zit. Riet heeft brede bladeren met scherpe randen. De stengels zijn hol. Zo kunnen de plantendelen die onder water staan ook van lucht worden voorzien.

Belangrijk voor andere dieren
In rietkragen leven allerlei watervogels, zoals de roerdomp, waterral, rietgors en natuurlijk de rietzanger. Ze vinden er voedsel en beschutting. Er zijn veel soorten insecten en paddenstoelen die alleen op riet voorkomen.
jr-1987-rietgors-rietpluim-181205.jpg

Gebruiksplant
Lang was riet een veelgebruikte vorm van dakbedekking. De Biesbosch stond bekend om zijn lange, goede riet voor dit soort daken. Riet was goedkoop. Hoe rijker de boer, hoe meer dakpannen er op de boerderij lagen. Tegenwoordig is dat omgekeerd omdat het rietdekken erg arbeidsintensief is. Andere toepassingen waren manden en zittingen voor stoelen. De rietstengels werden daarvoor gevlochten. Vincent van Gogh tekende met scherpgepunte rietstengels.
Een moderne toepassing van riet is het filtermoeras dat soms als laatste trap in de zuivering van rioolwater wordt toegepast. De moerasplanten, met riet in de hoofdrol, nemen het teveel aan voedingsstoffen op uit het water, zodat het schoon op het oppervlaktewater kan worden geloosd.
fitis-rietmaaier-1-sd_800px.jpg

Links
Bovenliggende categorieën
Rietpluimen | © Foto Fitis, Sytske Dijksen