Overslaan en naar de inhoud gaan

Recreatie en toerisme op Vlieland

Vlieland is een vakantie-eiland. De meeste mensen komen er om de natuur te beleven, zo is het eiland onder meer populair bij vogelkijkers. Ongeveer 155.000 mensen bezoeken jaarlijks het eiland. De belangen van recreatieondernemers zijn soms in strijd met de natuurbelangen. Dan gaat het vooral om verstoring van vogels en aantasting van het landschap. 

Feiten en cijfers

Net als op de andere eilanden is de recreatie de belangrijkste inkomstenbron op Vlieland. Per jaar bezoeken ruim 155.000 bezoekers het eiland. Zo'n 132.000 mensen komen met de boot van rederij Doeksen. Ongeveer 10.000 komen met de veerboot de Vriendschap vanaf Texel. De overige bezoekers komen met hun eigen boot naar het eiland en overnachten in de passantenhaven. Er zijn circa 7000 toeristenbedden.

Rust als sterkste troef

Vlieland heeft een trouwe groep vakantiegangers die steeds weer terugkomen. Het herhalingsbezoek is 65% of meer. Het succes van Vlieland zit in de rust en het bijzondere karakter.  Veel Vlielandgangers zijn fervente natuurliefhebbers. Voor wandelaars zijn er 3 wandelroutes met beschrijvingen: 'Zandlopen op Vlieland', uitgegeven door Staatsbosbeheer. VVV en Staatsbosbeheer geven gezamenlijk de wandelroute "'Vlieland langs komma, punt en uitzichtspunt" uit.

Staatsbosbeheer organiseert excursies naar de Kroon's Polders en het begrazingsgebied in de duinen. Er zijn ook nachtexcursies. Het bezoekerscentrum De Noordwester organiseert wadexcursies. Met het omgebouwde legervoertuig De Vliehorsexpress kun je mee naar de Vliehors. Soms zijn er robbentochten en rondvaarten, en voor groepen zijn er survivaltochten.

43880249542_c265674ade_k.jpg

Het wad van Vlieland | © Alex Hoekerd, via www.flickr.com

Andere vormen van recreatie

Kampeerterrein Stortemelk heeft in het seizoen een eigen recreatieprogramma. De VVV geeft een recreatie krant uit: De Vlieronde. Er zijn twee maneges, een zwembad, een sporthal, enkele sauna's en tennisbanen. Er zijn drie fietsverhuurders, één buslijn en een taxibedrijf.
De vuurtoren is op gezette tijden opengesteld. Ook de reddingsmaatschappij houdt geregeld  open huis. Zelfs Defensie leidt soms scholen of andere groepen rond door haar bedrijf.

Vlieland heeft één bezoekerscentrum: De Noordwester. De potvis die in 2005 is toegevoegd aan de collectie trekt veel bezoekers. Voor cultuurhistorie kan men terecht in museum Het Tromp's Huys en het Armenhuis. Soms zijn er rondleidingen in de kerk.

Museum Troph's Huys

tromps-huys.jpg

Tromps Huys | © Naar een oude ansichtskaart

In het Tromp's Huys zit nu het cultuurhistorische museum op Vlieland. Het is kort na 1575 gebouwd als kantoor en woning van de 'Commissaris op 't Vlije', die toezicht hield op de scheepvaart over het Vlie. Eeuwenlang behield het pand deze functie, tot aan het eind van de 19e eeuw het echtpaar Akersloot-Berg er ging wonen. In de 20e eeuw werd het een museum.

Het kantoor van het Tromp's Huys werd in de loop van de 17e en 18e eeuw uitgebreid met een dienstwoning. De admiraal en andere gezagsdragers van de vloot der Republiek pleegden hier overleg met de commisaris op 't Vlije. De beroemde admiraal Cornelis Tromp heeft dit huis mogelijk bezocht, maar woonde er niet.
In 1896 namen de diplomaat Gooswinus Akersloot en zijn Noorse vrouw Betzy Berg er hun intrek. In het museum is nu nog te zien hoe dit echtpaar woonde. Betzy was een verdienstelijk schilderes. Haar werk is te zien in haar eigen woning, temidden van een tentoonstelling over de geschiedenis van Vlieland.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt: