
De polder Het Noorden ligt tussen de oude zeedijk ten noorden van Oosterend en de zuidelijke dijk van polder Eijerland. Het is de jongste polder van Texel. In het zuidwesten van de polder is vooral akkerbouw, in het noordoosten weidegrond. Bij de nieuwe waddendijk ligt De Bol, een natuurgebied met brede geulen, rijk aan ganzen, eenden en orchideeën. De geulen zijn de oude wadgeulen van voor de inpoldering.
Dijkaanleg
kaai.jpg

De oude Texelse zeedijk tussen de Zaandammerdijk en Oost was een zorgenkindje. Tijdens een storm in 1836 liep deze dijk weer schade op. Het bestuur van de Texelse polders besloot tot definitieve maatregelen. Men kocht het recht op inpoldering van de Noorderwaard, de slikkige inham tussen oud-Texel en de jonge polder Eijerland. Daar werden toen nog oesters gekweekt! Door de inpoldering werd de verdediging van de Texelse kustlijn veel makkelijker. Het oude zorgenkindje werd een gemakkelijk te onderhouden slaperdijk. In 1876 was de nieuwe dijk tussen Oost en de zuidpunt van de Eendracht klaar. De polder het Noorden was een feit.
Kronkelende geul en het gemaal
zwin.jpg

De oude wadgeul die ooit door de Noorderwaard liep is in de polder nog goed te herkennen. Een groot deel van de geul is nu een afwateringskanaal. Bij de Bol liggen nog steeds de restanten van vertakkingen van de geul: het Buitenzwin en het Binnenzwin.
De polder watert af op de Waddenzee via het gemaal de Krassekeet. Aan de andere kant van de dijk ligt een wadplaat, het begin van de Vlakte van Kerken. In het gemaal is een speciale pomp, die zout water inlaat. Een deel van het water van De Bol is daardoor brak. Er komen bijzondere planten en dieren voor in dat brakke water.