
Je hoeft niet lang te kijken om te zien waar het pelikaansvoetje zijn naam vandaan heeft. De uitsteeksels bij de opening lijken op vogelvoetjes, inclusief zwemvliezen. Op de waddenstranden zijn nog nooit levende dieren gevonden. Het lijkt erop dat de meeste schelpen van deze soort op Terschelling worden gevonden. De schelpen op de foto zijn oudere exemplaren met uitgegroeide mondrand. Er spoelen ook wel schelpen van jonge dieren aan die nog geen 'pootje' hebben. Veel aangespoelde exemplaren zijn fossielen, bijvoorbeeld uit de Eemtijd.

Verspreiding en habitat
Deze slak leeft in de Noordzee in kolonies tussen de 10 en 180 meter diepte, maar niet in de buurt van Nederland. Hij leeft in zachte bodems.
pcd05034-pelikaansvoetjes.jpg

Zakjesschelp
Pelikaansvoetjes vindt je in zuidelijke landen meer dan in Nederland. De schelpen uit de Middellandse Zee, hebben een 'poot' met langere uitsteeksels en weinig 'zwemvlies'. Als je een hele mooie pelikaansvoet vindt, dan is de kans groot dat het een sierschelp is die in de winkel is gekocht en op het strand kwijt is geraakt. Dat soort schelpen noemt men dan al lachend een 'zakjesschelp'.
Fossielen
Op opgespoten stranden kun je ook fossiele soorten pelikaanvoeten tegenkomen. Op het strand van Knokke-Heist vind men soms zeer sterk beschadigde horentjes van de Pliocene soort Aporrhais scaldensis. Ook op de waddeneilanden zijn veel aangespoelde exemplaren fossiele schelpen, bijvoorbeeld uit de Eemtijd.
Strandvondsten_36-Fossiele-Pelikaansvoet_Misjel-Decleer_1200.jpg
