
Volgens velen is Oosterend met zijn smalle straatjes en karakteristieke huisjes het mooiste dorp van Texel. Onder Texelaars staat Oosterend vooral bekend als het meeste godsdienstige dorp van het eiland. Er staan maar liefst vijf kerken! Vroeger lag Oosterend aan de Waddenzee en er was zelfs een klein haventje. Er woonden voornamelijk boeren die hun huizen hadden gebouwd op de Texelse stuwwal, een verhoging in het landschap. Naast het boerenbedrijf hielden de Oosterenders zich ook bezig met visvangst. Er waren zelfs walvisvaarders. Nu ligt Oosterend niet meer aan zee en is het haventje verdwenen. Maar nog steeds is een groot deel van de ruim 1300 inwoners afhankelijk van de visvangst. Eens in de vijf jaar is het groot feest in het dorp, dan wordt ‘Oosterend Present’ gevierd.
Grote blazers
oster.jpg

In 1890 woonden 69 eigenaren van blazers (houten vissersboten) in Oosterend tegen 44 in Oudeschild. Opvallend was dat de grotere blazers toebehoorden aan Oosterenders, die dikwijls de Noordzee bevisten en van maandag tot zaterdag buitengaats bleven.
Naast Oosterend heeft ook het buurtschap Oost met zijn authentieke huizen zijn uitstraling behouden.
Oesterhaven
Van 1843 tot 1859 had Oosterend een eigen haventje. Die lag ter hoogte van het baken de IJzeren Kaap, dat nog steeds boven de dijk uittorent. De haven was speciaal gemaakt voor het verschepen van oesters. Texelse oesters waren beroemd, en werden onder andere gekweekt in de wadkreek ten Noorden van het dorp, waar nu polder 't Noorden ligt. Door de terugloop in de oesterteelt was de haven niet meer nodig, en werd hij opgedoekt.