Ovale strandschelp
Verspreiding en habitat
De ovale strandschelp is in vergelijking met de andere strandschelpen een meer noordelijke soort. Hij komt voor van IJsland en de Barentszzee tot aan de Franse westkust, in het Engelse kanaal en ook bij ons in de Lage Landen. De soort leeft ingegraven in de zeebodem, vanaf 15 meter tot 100 meter diep.
De ovale strandschelp leeft wat verder dan de kust dan andere strandschelpen. Er spoelen maar zelden levende dieren aan, al vind je ze weleens bij zandsuppleties. Fossiele exemplaren kom je veel vaker tegen op het strand. Die herken je aan hun typische bruine kleurringen.
Wegwijs in de strandschelpen
De beste manier om de verschillende – niet driehoekige – strandschelpen uit elkaar te houden is te kijken naar de afmetingen: de ovale is de kleinste van de groep, met maar 3 centimeter in lengte en 2 centimeter in de hoogte. Dit is maar half zo groot als de grote strandschelp en de stevige strandschelp, maar wel bijna even groot als de halfgeknotte strandschelp.
De ovale strandschelp is mooi afgerond ovaal en symmetrisch van vorm. Het is een gladde schelp met enkele grovere groeilijnen.
De ovale strandschelp heeft, in tegenstelling tot zijn soortgenoten de stevige en halfgeknotte strandschelp, geen waaiervormig groevenpatroon op de afgeplatte delen links en rechts van de top.
Weet ook dat de kans dat je bij ons een verse ovale strandschelp aantreft op het strand vele malen kleiner is dan bij halfgeknotte strandschelpen. Je treft vooral (semi-)fossiele exemplaren aan.
Kenners kijken dan weer naar de indrukken die de mantel en de sluitspier in de schelp heeft nagelaten. Bij de ovale (en stevige) strandschelp komt de mantelindruk wel twee keer zo ver als de er bovenliggende spierindruk. Dat is een stuk verder dan bij de halfgeknotte.
Fossiele exemplaren van de ovale strandschelp vind je veel op onze stranden. Die hebben vaak ringvormig verkleurde bruine of blauwe banden.