Overslaan en naar de inhoud gaan

Moddergarnaal

De moddergarnaal is een bewoner van kleiige zeebodems. Anders dan dat de naam doet vermoeden, is de moddergarnaal meer verwant met de krabben dan met garnalen. Op de Oestergronden in de Noordzee komt deze soort veel voor. De rechter schaar is duidelijk groter dan de linker. Het beestje graaft ingewikkelde stelsels van gangen en kamers, tot wel 81 centimeter diep in de zeebodem. Omdat de moddergarnaal zo diep onder de grond leeft is er weinig over bekend. Voor oestervissers is de moddergarnaal een ongewenste gast op de oesterpercelen. De oesterbanken worden namelijk instabiel door het graafwerk van de moddergarnaal.

Namen 
la
Callianassa subterranea (C. stebbingi)
nl
moddergarnaal
en
mud shrimp (burrowing ghost shrimp)
de
sandkrebs, maulwurfenkrebs
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
tot 4,5 centimeter lang
kleur
doorzichtig met beige-bruin tinten
leeftijd
2 tot 3 jaar
voedsel
niet bekend. Vermoedelijk bacteriën en plankton
voortplanting
geslachtelijk

Onwelkome meelifter

Moddergarnalen hebben soms last van parasieten. Eén van die parasieten heet het Callianassazakje, die wel wat weg heeft van het krabbenzakje. Moddergarnalen die deze parasiet meedragen hebben een opvallend bolvormig aangroeisel onder het achterlijf hangen.

Invloed op de bodem en zijn bewoners

De moddergarnaal is vergelijkbaar met een klein graafmachine en bij hoge aantallen wordt de bodem een soort van gatenkaas. Zand en modder komen door het graven los van de bodem en worden meegenomen door stromingen. Diersoorten die bij de moddergarnaal in de buurt wonen vinden dit niet allemaal prettig. Het water wordt door al dat zand en modder troebel. De zeedieren die vastzitten op de bodem kunnen losraken. Ook kunnen de poriën en monddelen van sommige dieren verstopt raken met modder. Zo heeft de moddergarnaal een aanzienlijk effect op zijn omgeving.

Onbekend menu

De moddergarnaal heeft een aantal zeven bij zijn mond, waarmee hij het zand filtert. Hij eet de fijnste zand- en modderdeeltjes uit zijn gangenstelsel op. Het is niet precies bekend wat voor voedsel hij uit die modder haalt, bacteriën, kleine diertjes of plankton. De moddergarnaal kan tegen heel lage zuurstofgehaltes. Af en toe pompt hij al zuigend vers zeewater door het gangenstelsel.

Verspreiding en habitat

De moddergarnaal komt voor in modderige zandgronden in de Noordzee. Tegenwoordig worden er soms wel 500 moddergarnalen per vierkante meter gevonden. Ze komen niet vlak langs de kust voor.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Bijgewerkt: 2013.05.30