Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwelderwerken

Niet alle kwelders zijn natuurlijk. De kwelders langs de kust van Groningen en Friesland zijn door mensen gemaakt. Men bouwde dammetjes van wilgentakken en grond, waartussen het slib uit de Waddenzee kon bezinken. Als de kwelder voldoende hoog geworden was, werd er een dijk omheen gelegd, zodat het land in gebruik genomen kon worden, eerst als weidegrond en later als akker. Deze techniek wordt nog steeds gebruikt om te voorkomen dat bestaande kwelders verloren gaan.

Afwateringskanaaltjes en dammen

De kustbewoners ontdekten dat ze de opslibbing konden versnellen door het bouwen van dammetjes en het graven van afwateringsgeulen. Daardoor stroomt het water bij eb vlot weg. De bodem heeft zo tijd om in te drogen, zodat bij de volgende vloed het slib niet meer zo gauw wordt opgewerveld. Eeuwenlang hebben de boeren van de Friese en Groningse kust op deze manier hun langbouwgrond uitgebreid. Rond 1930 nam de Nederlandse overheid het over.

Klimaatbuffer Zuid-West Ameland

De kwelder de Feugelpôlle aan de kust van Zuid-West Ameland heeft zijn naam te danken aan de broedkolonie van sterns die er sinds jaar en dag huist. De kwelder groeit een beetje aan de oostkant, maar niet zo hard dat de afslag aan de westrand wordt bijgehouden. Zonder ingrijpen zou de kwelder dus verdwijnen. Begin 2012 zijn in het kader van het project 'Klimaatbuffers' werkzaamheden gestart om de kwelder te beschermen. Dat gebeurt niet alleen door het plaatsen van rijzendammetjes, maar ook door de aanleg van schelpenbanken en schelpdierbanken.

CC-BY-NC, Ecomare & VLIZ 2020 - Laatst bijgewerkt:

Bovenliggende categorieën