Overslaan en naar de inhoud gaan

Kongeraal

Kongeralen worden ook wel zeepaling genoemd. Ze kunnen, in tegenstelling tot de paling, namelijk alleen in zout water leven. Kongeralen kunnen wel drie meter lang worden. Duikers zien vaak alleen hun kop omdat ze meestal in holen zitten tussen stenen of in scheepswrakken. Het is niet verstandig om een kongeraal te aaien. Ze hebben vlijmscherpe tanden en er bestaan verhalen van duikers die enkele meters werden meegesleurd door woedende kongeralen.

Namen 
la
Conger conger
nl
kongeraal
en
conger
fr
congre
de
Meeraal
meer namen
Kenmerken 
afmetingen
maximaal 3 meter
gewicht
tot 55 kilogram
kleur
grijszwart met lichte buik
leeftijd
tot 19 jaar
voedsel
bodemvissen (waaronder ook hondshaaien!), kreeftachtigen en inktvissen
vijanden
roofvissen
voortplanting
eileggend; geslachtsrijp: vanaf 5-15 jaar; aantal: enkele miljoenen eitjes

Larven

Het larvestadium van kongeralen duurt 1 tot 2 jaar. Gedurende deze tijd zweven de larven in alle waterlagen behalve net boven de zeebodem. De zeestromingen kunnen de larven over grote afstanden verplaatsen. De larven zijn dan helemaal doorzichtig, je kunt er dwars doorheen kijken. Pas later krijgen de kongeralen een kleurtje.

Visserij

Kongeralen zijn niet erg belangrijk voor beroepsvissers. Toch wordt er zo af en toe eentje gevangen en verkocht. Ze zijn wel populair onder sportvissers en duikers met harpoenen omdat ze groot zijn en zich krachtig verweren.

Verspreiding en leefgebied

Kongeralen leven vooral aan rotsige kusten. Ook andere plaatsen met veel schuilmogelijkheden, zoals wrakken, zijn in trek. Ze komen voor langs de kusten van de Oost-Atlantische Oceaan en de Noordzee en Baltische Zee. Af en toe worden ze ook langs de Nederlandse kust gevonden. Normaal gesproken leven ze niet dieper dan 500 meter. Maar paaien doen ze op een diepte van 3000-4000 meter.

kaart-congeraal.jpg

Verspreiding kongeraal | © Ecomare, Sherri Huwer

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2013.12.10