Overslaan en naar de inhoud gaan

Knikkende vogelmelk

Knikkende vogelmelk is een uitheemse plant. Hij komt uit het westen van Turkije en het oosten van Griekenland. Hier is het een plant van kalkhoudende voedselrijke gronden. In tegenstelling tot de gewone vogelmelk heeft knikkende vogelmelk niet alleen bollen, maar ook zaden om zich te vermeerderen. De knikkende vogelmelk is een typische stinseplant: hij is door bewoners van buitenhuizen in Noord-Nederland ingevoerd en verspreid. In België komt knikkende vogelmelk minder voor.

Namen 
la
Ornithogalum nutans
nl
knikkende vogelmelk
en
drooping star-of-Bethlehem
de
nickender Milchstern
Kenmerken 
afmetingen
20 tot 50 centimeter
kleur
bloem: lichtgroen met witte rand
bloeitijd
april en mei
voortplanting
via bollen en via zaad verspreid door mieren
levensduur
overblijvend

Mierenbroodje

fitis-vogelmelk.jpg

Knikkende vogelmelk | © Foto Fitis, Sytske Dijksen

Mieren slepen het zaad van knikkende vogelmelk naar hun nest. Er zit aan dat zaad een olieachtig spul dat mieren lekker vinden. Zo worden de zaden verspreid. Sneeuwklokjes en viooltjes hebben dat ook.

Verspreiding en habitat

Knikkende vogelmelk groeit vooral op kalkrijke plaatsen in de binnenduinen van Holland en op Texel. Verder komt hij als stinsenplant bij buitenplaatsen in Groningen, Friesland en Zeeland voor. Hij groeit op licht beschaduwde plaatsen tussen het gras, als er maar geen schapen grazen. In België zijn verwilderde exemplaren amper aanwezig, en is de plant maar op enkele plaatsen aan te treffen.

Bovenliggende categorieën

CC-BY-NC, Ecomare 2017 - Laatst bijgewerkt: 2018.08.10