
Zie ook
In het zuidoostelijke deel van Ameland ligt het Nieuwlandsreid. Dit is een voor de wadden uniek kweldergebied van 400 hectare groot. Afgezien van wat lage duintjes is het Nieuwlandsreid een groene vlakte, begroeid met kweldergras en andere kwelderplanten. 's Zomers wordt het gebied begraasd door schapen en jonge koeien en in de winter door smienten en ganzen.
Ontwikkeling
Aan het eind van de 19e eeuw was het Nieuwlandsreid een stuivende zandvlakte waarop duinen zich vormden. Het gebied had toen nog te lijden van overstromingen van de Noordzee en de Waddenzee. In 1893 werd de Kooi-oerdstuifdijk aangelegd die de Kooiduinen aan de westkant en de Oerderduinen aan de oostkant met elkaar verbond. De opening van de Noordzee was nu afgesloten; de eens open zandvlakte werd een eilandkwelder.
Slibafzetting
Door het Nieuwlandsreid stromen een paar slenken die uitkomen in de Waddenzee. De belangrijkste zijn de Zinkesloot en de Oerdsloot. Een groot deel van de kwelder watert af via deze slenken. Wanneer de kwelder na een hoge vloed helemaal onder water heeft gestaan, veranderen ze in een snelstromende watermassa.
Door de aanleg van de Kooi-oerdstuifdijk komt er alleen nog maar slib op het zuidelijke deel, bij een overstroming vanaf de Waddenzee. Het noordelijk deel, de Zoute Weide genoemd, overstroomt niet meer. Kwelders lopen normaal af van de duinen naar de kust. Maar hier is de Zoute Weide het laagst omdat daar geen nieuw slib meer bijkomt.
Ame-Nieuwlandsreid-54_HR.jpg

Flora
Het Nieuwlandsreid heeft in verschillende zones een grote verscheidenheid aan planten. Op de kwelder groeien zoutverdragende planten zoals duizendguldenkruid, rood zwenkgras en Engels gras.
Fauna
Voor wadvogels is het Nieuwlandsreid is een belangrijke hoogwatervluchtplaats en voedselgebied. Het is broedgebied voor de noordse stern, het visdiefje en de bontbekplevier. Door de openheid van het landschap is het hele kweldergebied een domein voor roofvogels als buizerd, slechtvalk en smelleken. 's Winters verblijven er grote aantallen rotganzen die in mei weer vertrekken naar hun broedgebieden in Siberië. Het Nieuwlandsreid is een Staatsnatuurmonument. Voor de boeren uit Buren is het gemeenschappelijk weidegebied.
Bovenliggende categorieën
Rotganzen in het Nieuwlandreid | © Johan Krol, archief Natuurcentrum Ameland